Lovende woorden voor bemanning Zr.Ms. Evertsen

Ze zijn bijna thuis. De mannen en vrouwen van Zr.Ms. Evertsen. Het luchtverdedigings- en commandofregat voer in de afgelopen 6 maanden onder meer naar Japan, het Amerikaanse eiland Guam, Singapore en India. Inmiddels meerde het marineschip af in Palma de Mallorca, de laatste haven van deze reis. Reden voor Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim de bemanning te bezoeken.

Vergroot afbeelding Generaal Eichelheim en commandant van Zr.Ms. Evertsen staan voor Zr.Ms. Evertsen.
Generaal Eichelheim werd in de haven van Mallorca ontvangen door de commandant van Zr.Ms. Evertsen.

“Het was goed om te zien dat de mannen en vrouwen van de Evertsen zo positief zijn over hun reis van ruim 6 maanden”, liet Eichelsheim na afloop weten. “Ook indrukwekkend wat ze gepresteerd hebben in de UK Carrier Strike Group.” Hij benadrukte daarbij het belang van internationale samenwerking. “Samen met de Britten hebben we hard kunnen werken aan het verbeteren van onze gezamenlijke operationele gereedheid.”

Vergroot afbeelding V.l.n.r: commodore Steve Moorehouse, generaal Eichelsheim en de commandant van de Evertsen.
V.l.n.r: commodore Steve Moorehouse, generaal Eichelsheim en de commandant van de Evertsen.

HMS Queen Elisabeth

Als onderdeel van de UK Carrier Strike Group escorteerde de Evertsen de HMS Queen Elizabeth, het nieuwste Britse vliegkampschip. De Nederlandse marine nam daarbij een deel van de luchtverdediging voor het volledige vlootverband voor haar rekening. Bij een bezoek aan de Queen Elizabeth vernam Eichelsheim via lovende woorden van de commandant van de taakgroep, commodore Steve Morehouse, hoe professioneel en vakkundige de Nederlandse bijdrage is.

Omvangrijke vloot

Het internationale vlootverband bestond naast de Evertsen, onder meer uit HMS Defender (Type 45-destroyer), HMS Kent (Type 23 ASW-fregat) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans. Daaromheen voeren naast andere fregatten ook ondersteuningsschepen (bevoorraders/tankers) en een onderzeeboot mee.

Eichelsheim wenste de bemanning van Zr. Mr. Evertsen een behouden vaart en goede thuiskomst toe. “Als het goed is, precies op tijd voor Pakjesavond.”