Marinetandarts debuteert als eerste vrouwelijke arbiter in Eredivisie

De Nederlandse marinetandarts luitenant ter zee der 1e klasse Franca Overtoom (29) is zondag de eerste vrouwelijke arbiter bij een Eredivisiewedstrijd. Als assistent-scheidsrechter moet ze aan de slag tijdens Go Ahead Eagles-FC Groningen. 

Vergroot afbeelding Een marinetandarts in scheidsrechterskleding.
Franca Overtoom is naast marinetandarts assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal.

In april 2018 debuteerde Overtoom als assistent-scheidsrechter (grensrechter) in de Eerste Divisie bij de wedstrijd Telstar-Jong FC Utrecht. De laatste jaren vlagt ze vrijwel wekelijks bij wedstrijden in die zogeheten Keuken Kampioen Divisie. “De Eredivisie is wel even andere koek. Dit is in ons land het hoogst haalbare”, reageert ze in de Defensiekrant.  

Ondertussen is Overtoom 1,5 jaar militair tandarts op de marinekazerne in Den Helder. Zo af en toe trekt ze erop uit om mee te gaan tijdens oefeningen. Daarnaast keurt ze militairen voor onder meer de jaarlijkse ‘dental fit’ test. “De overeenkomsten tussen Defensie en het betaald voetbal?”, herhaalt Overtoom de vraag. “Een mannenwereld met directe communicatie, waarbij omgaan met weerstand een dagelijks gegeven is. Ik houd ervan.”

Lees het hele interview met Overtoom in de nieuwste Defensiekrant. Klik hier om direct naar dit gratis magazine te gaan.