Defensie rondt noodhulp Haïti af

Zr.Ms. Holland meerde zojuist weer af bij Curaçao. Daarmee is de militaire noodhulpoperatie na de aardbeving in Haïti afgerond. De inzet van Defensie was voor 14 dagen en begon op vrijdag 20 augustus. De Nederlandse regering leverde militaire hulp na een verzoek van de Haïtiaanse regering.

Het marineschip Zr.Ms. Holland, met aan boord een helikopter en snelle motorboten, zette daarop koers naar Haïti. De Nederlandse inzet vond plaats binnen een humanitaire hulpverleningsmissie van de Europese Unie. De in Port-au-Prince aanwezige hulpverleningsorganisaties (waaronder ook het Internationale Rode Kruis en UNOCHA vanuit de Verenigde Naties) coördineerden de hulpbehoeftes in het rampgebied. Daaruit volgden concrete taken voor het marineschip.

Water, medische spullen en ‘family kits’

Zo voerde Zr.Ms. Holland met de helikopter en FRISC's diverse verkenningsopdrachten uit om de schade en hulpbehoeftes beter in beeld te krijgen. Het patrouilleschip ondersteunde ook bij de logistiek, door personeel en materieel van A naar B te verplaatsen. De aardbeving beschadigde veel binnenlandse wegen, die ook nog eens onveilig zijn vanwege criminele activiteiten.

Daarom verplaatsten mensen zich door de lucht of over zee, bijvoorbeeld naar Les Cayes. De Holland loste verder op meerdere plaatsen hulpgoederen. Onder meer in Aquin, Anse-à-veau, Baradères en Miragoâne werden vooral water, medische hulpgoederen en ‘familiy kits’ afgegeven.

Van noodhulp naar wederopbouw

“Humanitaire hulpverlening is een belangrijke en dankbare kerntaak van Defensie”, aldus kapitein-luitenant ter zee Harald van Rijn, commandant van Zr.Ms. Holland. “Wij hebben bij mogen springen om mensen in nood te helpen. Mijn bemanning, de militairen die speciaal voor deze missie aan boord kwamen en ik kijken met voldoening terug op onze inzet bij en boven Haïti.”

In Haïti wordt nu de stap gemaakt van noodhulp naar wederopbouw. Daarbij is geen rol meer weggelegd voor Nederlandse militairen.

Trots

Demissionair Defensieminister Ank Bijleveld sprak waarderende woorden voor de betrokken militairen: “2 weken lang heeft Defensie hulp geboden aan Haïtianen in nood. Trots op onze collega’s die zich keihard hebben ingezet.”

Haïti werd op 14 augustus getroffen door een zware aardbeving, die veel slachtoffers eiste en forse schade veroorzaakte.

Buitenlandse Zaken en de EU financierden de inzet van het marineschip.