Weekoverzicht Defensieoperaties

Op 26 augustus moest Nederland – het ambassadeteam en 90 militairen - vertrekken uit Kaboel. De laatste Nederlandse vlucht vertrok diezelfde avond. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 tot en met 31 augustus

Het kabinet sprak van een pijnlijke situatie met ingrijpende consequenties voor de mensen die nog steeds in Afghanistan zijn en in aanmerking komen voor evacuatie.

Sinds het instellen van de luchtbrug tussen Kaboel en het Pakistaanse Islamabad op 18 augustus bracht Nederland meer dan 2.500 personen in veiligheid. Onder hen meer dan 1.600 mensen met bestemming Nederland.

Noodopvang

Defensie stelt de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp beschikbaar voor opvang van de evacués uit Afghanistan. Voor noodopvang worden het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide, Legerplaats Harskamp in Ede en het Marine Etablissement Amsterdam beschikbaar gesteld. Daarnaast ondersteunt Defensie bij de opbouw van de opvanglocatie op Heumensoord in Nijmegen.

Haïti

De noodhulpoperatie op Haïti is in volle gang. De Nederlandse militairen voeren vanaf Zr. Ms. Holland de taken uit die zij vanuit de coördinerende hulporganisaties kregen.

Togo

4 Nederlandse militairen rondden in het Afrikaanse Togo een 10-weekse training af aan een infanteriebataljon. Zij gaven bijna 600 Togolese collega’s les in basisvaardigheden. Dat gebeurde in het kader van het Amerikaanse Global Peace Operations Initiative. Nederland draagt sinds enkele jaren bij aan dit soort trainingen. Defensie stuurde eerder militairen naar Benin, Burkina Faso, Niger en Oeganda. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan de vrede en veiligheid in de eigen regio. Zo kunnen Afrikaanse eenheden deelnemen aan VN- en Afrikaanse Unie-vredesoperaties op het Afrikaanse continent.

Albanië

2 Chinook-transporthelikopters en een 40-koppige detachement keerden vanuit Albanië terug naar Nederland. Zij waren 3 weken in het land om verschillende branden te bestrijden.

Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen trainden met Noorse collega’s het zogenoemde Optreden Verstedelijkt Gebied. De pantserinfanterie van beide landen vormden in een oefendorp elkaars 'vijand'. Daar trainden ze de procedures voor het gevecht in en tussen bebouwing.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Lopende operaties buitenland:

  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren normaal aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve. Vanwege de bijzondere omstandigheden kregen zij een belangrijk aandeel in de evacuatie in Afghanistan. Ze voorzagen de militairen ter plaatse van informatie. Zo schetsten ze de situatie op het vliegveld van Kaboel.
  • Ook het Forward Support Element Mirage ondersteunde bij de evacuatie. Gewoonlijk levert de eenheid logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij. Nu deden ze dat ook voor de internationale detachementen die vanuit Mirage opereerden voor de evacuatie in Afghanistan.
  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
  • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. De reis van dit vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 42 projectielen.

De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.