Vorderingen in Haïti: noodhospitaal en waterzuiveringsinstallatie

De noodhulpoperatie op Haïti is inmiddels enkele dagen gaande. Gestaag voeren de Nederlandse militairen de taken uit die zij vanuit de coördinerende hulporganisaties kregen. Zo is met de NH90-boordhelikopter, aan boord van Zr.Ms. Holland, gezocht naar een locatie om een noodhospitaal neer te zetten. Ook heeft het marineschip een groep Franse militairen vervoerd die een waterzuiveringsinstallatie gaan opbouwen.

Vergroot afbeelding Een militair kijkt naar beneden uit een helikopter.
Defensie heeft onder meer een NH90 ingezet.

De coördinerende hulporganisaties, zoals CDEMA en UNOCHA, hebben veel behoefte aan logistieke ondersteuning en verkenningscapaciteit. Daar kan Nederland goed in voorzien. De afgelopen dagen was Zr.Ms. Holland vooral te vinden bij de zuidkust van Haïti. Dat gebied lijkt namelijk zwaarder getroffen dan andere delen van het land.

Wegen beschadigd

Bij Les Cayes zette de Holland 40 Franse mannen en vrouwen van de militaire brandweerdienst af. Zij bouwen daar een waterzuiveringsinstallatie. Omdat de Holland niet kan afmeren in Les Cayes, werd er gependeld met 2 snelle FRISC-vaartuigen. Er zijn weinig andere mogelijkheden om het getroffen gebied te bereiken, omdat veel wegen zijn beschadigd. Bovendien zijn ze onveilig, vanwege criminele activiteiten door bendes. Daarom gebeurt het vervoer over zee en soms door de lucht.

Vergroot afbeelding Brandweermannen in een hanger.
Brandweermannen maken zich in een hangaar klaar voor de inzet.

Behoefte aan medische zorg

Een andere taak voor de Nederlandse militairen was per NH90 helpen bij de zoektocht naar een geschikte locatie voor een noodhospitaal. In het gebied is grote behoefte aan goede medische zorg. Eerdere verkenningen bij Baradères leverden niets op. Bij Aquin was het echter wel raak. Het noodziekenhuis wordt gebouwd en gefinancierd door de EU.

Gisteren werden ook grote ladingen hulpgoederen gelost in Aquin. De Nederlanders die ze aanvoerden konden hier, maar ook in Les Cayes, rekenen op grote belangstelling van de lokale bevolking. De ontmoetingen gingen gepaard met veel vriendelijkheid. Luitenant ter zee 2 (vlieger) Chris: “Onze aanwezigheid brengt veel teweeg bij de bevolking; dat was ook vanuit de lucht goed zichtbaar.”