Weekoverzicht Defensieoperaties

Het NAVO-vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) vernietigde het afgelopen half jaar 91 explosieven in de Noord- en Oostzee. Mede door de bijdrage van de marine werden de wateren daardoor weer een stukje veiliger voor scheepvaart en visserij. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 16 tot en met 22 juni.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Zierikzee arriveert in Den Helder. Bemanning staat in gelid. Vlag wappert.
Zr.Ms. Zierikzee komt aan in Den Helder.

Naast het bestrijden van mijnen nam het eskader, onder Nederlandse leiding, deel aan internationale oefeningen, zoals Open Spirit 21 en Baltops50. SNMCMG1 legde 12.000 nautische mijl af en bezocht 18 havens. De US Navy nam afgelopen week het commando over van de Koninklijke Marine.

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee vertegenwoordigde Nederland 2 maanden in het vlootverband. “Bij aankomst op de Oostzee konden we gelijk aan de bak in de wateren van Estland” zegt commandant luitenant-ter-zee der 1e klasse Dinant Laros. “Voor oefening Open Spirit moesten we oude explosieven ruimen.”

Dieptebom en zeemijn

De Zierikzee ruimde totaal een dieptebom en een zeemijn; dat was wel minder dan verwacht. Laros kijkt met een goed gevoel terug op de inzet. “Het ‘deployment’ in de Oostzee was uitdagend en gevarieerd. We voerden mijnenbestrijdingsoperaties uit en beoefenden de gereedheid en integratie met andere NAVO-landen en partners. Er is hard gewerkt”, aldus Laros. De Zierikzee keerde gisteren terug in Den Helder.

Beneficial Cooperation

Ook dichter bij huis vernietigde de marine 2 explosieven in de Noordzee. Met dank aan mijnenjagers Zr.Ms. Willemstad en Zr.Ms. Schiedam. De inzet gebeurt in het kader van Beneficial Cooperation.

Zwarte Zee

Zr.Ms. Evertsen patrouilleerde in de Zwarte Zee. Dat deed het luchtverdedigings- en commandofregat samen met de Britse HMS Defender en Amerikaanse USS Laboon. De Evertsen en Defender legden aan in havenstad Odesa in Oekraïne. Dit vanwege aan te halen banden met de marine van dat land.

Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Dit multinationale vlootverband zet koers naar Oost-Azië. De reis staat in het teken van internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.

Afghanistan

De laatste grote groep Nederlandse militairen keerde terug uit Afghanistan. Toen het besluit viel de missie te beëindigen hielden de militairen zich alleen nog bezig met de redeployment en beveiliging. De resterende Nederlandse militairen volgen binnenkort. Officieel eindigt de Nederlandse bijdrage aan missie Resolute Support morgen met een vlaggenceremonie in het Nationaal Militair Museum.  

Vergroot afbeelding Militairen met tank in een bos in Litouwen.
De Nederlandse militairen draaien met collega’s uit België, Duitsland, Litouwen Noorwegen en Spanje oefening Eager Leopard.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen draaien oefening Eager Leopard. Daarin worden  het verdedigend gevecht en de tegenaanval getraind. Dat gebeurt samen met de collega’s uit België, Duitsland, Litouwen Noorwegen en Spanje.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en zit in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland onderschepte 1.285 kilo cocaïne in een dubbele drugsvangst.

Als stationsschip in het Caribisch gebied voert de Holland drugsbestrijdingsoperaties uit en ondersteunt de kustwacht. Het patrouilleschip is ook inzetbaar voor humanitaire noodhulp.
 

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo zijn 4 Nederlandse militairen vanwege een 10-weekse training aan een infanteriebataljon die binnenkort start. Dit gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Inzet in strijd tegen het coronavirus.
 • Militaire zoekspecialisten kamden 2 woningen en een bedrijfspand uit in de omgeving van Amsterdam en Diemen. Ze zochten in mogelijk verborgen ruimten naar onder meer geld, vuurwapens, verdovende middelen en telefoons.
 • Een hydrografisch opnemingsvaartuig van de marine bracht – voor alle scheepvaart - de bodem van de Noordzee in kaart. Dit is een hoofdtaak van dit type schepen.