Weekoverzicht Defensieoperaties

Vanaf Vliegbasis Eindhoven zijn 2 militaire zuurstofcontainers per vrachtvliegtuig naar Suriname vertrokken. Met de containers is medicinale zuurstof te maken. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 26 mei tot en met 1 juni.

Ondersteunend personeel vliegt morgen naar Suriname. Het land kampt met een groot aantal coronabesmettingen en heeft veel behoefte aan extra zuurstof.

In Nederland schaalt Defensie de coronahulp langzaam af bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het aantal van 160 specialistische militairen op de IC is gehalveerd. 

Afghanistan

Defensie bouwt de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan op dit moment af. Militaire specialisten werken er aan de zogeheten redeployment, oftewel het terughalen naar Nederland van militairen en materieel.

Afgelopen weekend kwam onder meer het Nederlandse chirurgisch team terug naar Nederland. Dit werd geleverd door het Instituut Samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen. Het veldhospitaal is daarmee ontmanteld en de Nederlandse bijdrage daaraan beëindigd. De taken worden overgenomen door een Duitse Damage Control Surgical Unit. Zo blijft de medische zorg voor de troepen in Mazar-e-Sharif gegarandeerd.

De Nederlandse militaire aanwezigheid in Kaboel en de inzet van het Special Operations Advisory Team was al gestopt. Er zijn op dit moment nog zo’n 200 Nederlandse militairen in Afghanistan. Zij zitten in Mazar-e-Sharif.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen rondden oefening Iron Wolf af. Het is de grootste training van de NAVO-missie. De Nederlanders oefenden het optreden op brigadeniveau. Dat deden ze samen met collega’s uit België, Duitsland, Litouwen, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 59 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig. De dienst vernietigde ook 1 explosief op zee.
 • Defensie leverde militaire zoekspecialisten voor het uitkammen van 3 panden bij Emmen. Dat gebeurde in verband met een strafrechtelijk onderzoek. Er werd gezocht naar bewijslast.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.