Marine-scheepswerven richten zich op toekomstige samenwerking met Europese subsidie

SEA Defence is een project van belangrijke Europese marine-scheepswerven en kennisinstellingen. Het is het 1e maritieme project dat subsidie krijgt van het Europees Defensie Industrie Ontwikkel Programma (EDIDP) van de Europese Commissie. Het gaat om € 14,29 miljoen. Het project staat onder leiding van Damen, maar vanuit Nederland nemen ook de marine, TNO en het Marine Research Instituut Nederland (MARIN) eraan deel. Minister Ank Bijleveld-Schouten deelde deze informatie vandaag met de Tweede Kamer.

Vergroot afbeelding Vice-admiraal Arie Jan de Waard ondertekent namens Defensie digitaal.
Vice-admiraal Arie Jan de Waard ondertekende namens Defensie digitaal.

Het project omvat een haalbaarheidsstudie naar technologieën, bedoeld voor de volgende generatie marineschepen.

Binnen SEA Defence werken grote Europese scheepswerven samen. Denemarken, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Zweden ondersteunen het SEA Defenceproject. Dat gebeurt onder leiding van het Nederlandse Ministerie van Defensie. Het project moet leiden tot capaciteiten die de Europese zeestrijdkrachten daadwerkelijk ondersteunen tegen mogelijke toekomstige dreigingen.

Vergroot afbeelding Vice-admiraal Arie Jan de Waard met pen in de hand kijkt naar beeldscherm met videocall.
Ook de 5 partners plaatsten digitaal hun handtekening.

Basis toekomstige samenwerking

De inspanning van Defensie om tot meer Europese samenwerking te komen resulteerde eerder vandaag al in een Memorandum of Understanding. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard tekende namens Defensie. Dit gebeurde digitaal, net zoals de 5 partners deden.

René Berkvens, vice-president van de Damen Shipyards Group: “Damen is vereerd met de rol van coördinator in dit uitzonderlijke project waarin de leidende Europese marinescheepswerven worden samengebracht. We danken de Europese Commissie dat ze ons de kans geeft om te werken aan een nog sterkere Europese maritieme verdediging en technologische basis. SEA Defence vormt de basis voor meer Europese maritieme samenwerking in de toekomst."

Versterken

Het EDIDP effent de weg voor het Europees Defensiefonds. Dat richt zich op het versterken van de technologische en industriële basis van Europa’s Defensie. Dit vergroot de autonomie en het technologisch leiderschap van de EU.