Weekoverzicht Defensieoperaties

Het opsporen van schuilplaatsen van ISIS-strijders in Irak, of zoeken naar locaties waar de Taliban in Afghanistan actief is. Het is een greep uit de bijdragen die militaire analisten bijna 3 jaar leverden. Vandaag doen ze dat voor het laatst. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot 31 maart.

Vergroot afbeelding Een onbemand MQ-9 Reaper-toestel.
Een onbemand MQ-9 Reaper-toestel.

Ze verwerkten waarnemingen, vastgelegd op video door onbemande vliegtuigen, tot inlichtingenproducten. Die werden in het Midden-Oosten door de anti-ISIS-coalitie gebruikt om onder meer doelen uit te schakelen.

De zogenoemde PED-cel (Processing, Exploitation and Dissemination) leverde verder steun aan de coalitietroepen op de grond. Dat gebeurde door die te informeren over eventuele dreigingen in hun omgeving. De PED-cel van 306 squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerde sinds mei 2018 meer dan 4.000 uur beeldmateriaal ten behoeve van inlichtingenproducten voor operaties in Afghanistan en Irak.

Wat commandant 306 squadron luitenant-kolonel Boudewijn Roddenhof betreft was het een periode om met gepaste trots op terug te kijken. “Naast een relevante bijdrage aan de coalitie, hebben we ook veel geleerd. Hierdoor zijn we binnen het squadron op gebied van inlichtingen en CIS (Communication and Information Systems) beter voorbereid op de komst van onze eigen toestellen.” Dat zijn de 4 MQ-9 Reaper onbemande vliegtuigen. Samen met grondstations worden ze eind dit jaar verwacht.

Afghanistan

Militairen van de beveiligingseenheid (force protection) patrouilleerden in de zogenoemde Ground Defense Area. Dit is het relatief veilige gebied rondom Kamp Marmal. Via gesprekken met de bevolking verzamelde de eenheid informatie.

De force protection trainde ook samen met een Duitse helikopterbemanning. De Nederlanders hielden de omgeving in de gaten, zodat de boordschutter op de Duitse NH90 veilig schietoefeningen kon doen.

Aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan nemen zo’n 150 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit. Nederland houdt 80 extra militairen achter de hand voor de missie in Noord-Afghanistan. Zij springen bij als de veiligheid van eigen troepen en NAVO-bondgenoten verslechtert.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Defensie ondersteunt de politie op Curaçao bij het handhaven van de coronamaatregelen.

Lopende operaties buitenland:

 • In Irak beveiligen zo’n 120 militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Nederland draagt in Litouwen met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid, de zogenoemde enhanced Forward Presence. Er zijn deze week COVID-besmettingen vastgesteld binnen de battlegroup, onder wie bij een aantal Nederlanders. Zij zijn geïsoleerd op een ander kamp. De multinationale battlegroup van waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 5 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • 4 Nederlandse militairen bereiden in Burkina Faso een Afrikaans bataljon voor op deelname aan Minusma (2e helft dit jaar). De training duurt 10 weken en gebeurt samen met het Amerikaanse Global Peace Operations Initiative. Dergelijke taakgerichte ‘pre-deployment’ trainingen vergroten de capaciteiten van de deelnemers aan vredesmissies.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte in Nederland 66 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.
 • Defensie ondersteunt tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Voor deze zogenoemde Host Nation Support zijn ongeveer 75 militairen ingezet.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.