Defensie wint duurzaamheidsprijs voor ‘PET-fles-kleding’ marine

Defensie heeft gisteren met het project Tropenkleding de KoopWijsPrijs 2020 gewonnen. De prijs van de Rijksoverheid wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest vooruitstrevende project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen.

Bij het project Tropenkleding is kleding voor de Koninklijke Marine deels gemaakt van PET-flessen. Het gaat om bijvoorbeeld alle ritsen, garen en knopen. Ook gerecycled afval uit de oceanen komt terug in de tenues van de marine.

Het project is een initiatief van de afdeling inkoop van het KPU-bedrijf, de eenheid die zich binnen Defensie bezighoudt met kleding en uitrusting.

Meeste publieksstemmen

Defensie ontving de meeste publieksstemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven projecten van de andere 2 finalisten: de gemeentes Leiden en Noordenveld. Projectinkoper Kelly Meyer van het KPU-bedrijf nam de prijs gisteren digitaal in ontvangst.

“Het winnen van deze prijs is een mooie waardering voor de wijze waarmee we duurzaamheid aan onze producten toe weten te voegen”, zei zij. “Dit project laat zien dat deze werkwijze door iedereen kan worden toegepast. Er staat vast dat er geen weg meer terug is; we zijn onderweg naar nog meer impact.”

Geen beperkingen

Defensie had bij de aanbesteding van het project geen beperkingen aan de markt gegeven op het gebied van duurzaamheid. De keuze van het KPU-bedrijf viel uiteindelijk op Integrated Sports, dat niet alleen gebruik wilde maken van veel gerecycled materiaal, maar ook de productielocatie zo energieneutraal mogelijk wist te maken.

De KoopWijsPrijs wordt elk jaar georganiseerd door PIANOo. Dat centrum is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en heeft als taak het inkopen en aanbesteden bij alle overheden te professionaliseren.