Nederlandse militairen in Erbil

Nederlandse militairen, gestationeerd op verschillende locaties in Noord-Irak, zijn overgeplaatst naar de stad Erbil. Ook hebben zich verplaatsingen voorgedaan in Bagdad. Omwille van de veiligheid wordt niet ingegaan op details zoals aantallen en precieze locaties. Dit geldt ook voor eventuele verplaatsingen van overige coalitietroepen.

Huizen van stad schuin van boven gezien.
Erbil (juli 2015).

Zowel de trainingsmissies in het noorden van Irak als de training van de Iraakse commando’s in Bagdad zijn stilgelegd door opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, en raketaanvallen op Erbil en Bagdad. De aanvallen waren bedoeld als vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Nederlandse militairen in beide plaatsen bleven ongedeerd.

Al snel werd duidelijk dat Defensie geen militairen terughaalt, maar wel rekening houdt met een troepenverplaatsing. Volgens Bijleveld zijn er genoeg schuilmogelijkheden op de locatie waar de militairen nu verblijven. “We wachten de ontwikkelingen af en kijken ook of de commandant de trainingen weer wil hervatten.”

Lees ook de nieuwe Defensiekrant.