Patrouilleschip onderschept ruim 1.400 kilo coke

Voor de 4e keer in 2 maanden tijd heeft Zr.Ms. Groningen een groot drugstransport onderschept. In de nacht van 2 op 3 december dwong het patrouilleschip in het Caribisch gebied een zogenoemde go-fast tot stoppen met 1.421 kilo cocaïne aan boord.

Bootje op zee.
Archieffoto van een eerder onderschepte drugsboot.

Het maritieme patrouillevliegtuig Dash-8 van de kustwacht ontdekte de snelle drugsboot. Hierop stuurde de Groningen er haar maritieme NH90-gevechtshelikopter en een snelle FRISC-motorboot op af.

De helikopter wist de go-fast te stoppen. Een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers aan boord van de FRISC vond vervolgens de drugs. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan een Amerikaanse kustwachtschip voor vervolging in de Verenigde Staten.

Stationsschip

Sinds april 2019 is Zr.Ms. Groningen als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het schip opereert 2 jaar in de regio, terwijl de bemanning periodiek rouleert. Het schip voert antidrugsoperaties uit en ondersteunt de Kustwacht Caribisch Gebied. Daarnaast is het schip in het orkaanseizoen beschikbaar voor noodhulp. De huidige bemanning deed sinds september al 2 keer een drugsonderschepping, in totaal 2.900 kilo.