Innovatie centraal op Defensie- en veiligheidsbeurs

“Samenwerking met bondgenoten, partners en bedrijfsleven helpt ons een antwoord te hebben op de toegenomen dreigingen in de wereld. Het is daarbij belangrijk om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.” Dat was de boodschap van staatssecretaris Barbara Visser aan bezoekers van de 31e beurs van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).

Officiele overdracht van Anaconda aan commandant Korps Mariniers Mac Mootry.
Officiele overdracht van Anaconda aan commandant Korps Mariniers Mac Mootry.

Visser opende vanmorgen in De Ahoy in Rotterdam de beurs, die inmiddels als NEDS (NIDV Exhibition for Defence and Security) door het leven gaat. Een kleine 120 exposanten en duizenden belangstellenden waren op de NEDS afgekomen. Er is extra aandacht voor de nieuwste vindingen op een speciaal innovatieplein. “Met uw oplossingen helpt u Defensie te versterken en daarmee de veiligheid van onze mensen én ons land”, gaf Visser de meest jonge bedrijven mee.

Nieuw materieel

Tijdens de NEDS droeg directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard de Anaconda officieel over aan commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry. 46 van deze voertuigen zijn al in gebruik in de West (Curaçao, Aruba en Sint Maarten), 14 nieuwe Anaconda’s stromen bij het Korps in als vervanger voor de Land Rovers. Ze vormen een tussenoplossing tot de komst van de 12kN Iveco-voertuigen, waarvoor ook een contract werd ondertekend. Dat bedrijf levert Defensie in totaal 918 voertuigen in 5 varianten, plus 130 op afstand bedienbare wapensystemen.