Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen in Litouwen doen mee aan de multinationale oefening Iron Wolf. De eenheden verplaatsten zich over de weg van Rukla naar oefendorp Pabrade, 10 kilometer van de Wit-Russische grens. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 30 oktober tot en met dinsdag 5 november 2019.

Konvooi tanks over de weg.
De eenheden verplaatsen zich over de weg van Rukla naar oefendorp Pabrade, 10 kilometer van de Wit-Russische grens.

Voor Iron Wolf zijn 5.000 militairen gealarmeerd, waaronder 1.900 van de enhanced Forward Presence (eFP) waarvan Nederland deel uitmaakt. De oefening, onder leiding van een Litouwse brigade, traint 2 keer per jaar de verdediging van de Baltische Staten en Polen.

Nederlands Defensievoertuig.
Een Nederlands Defensievoertuig dat meedoet aan Iron Wolf.

Nederland levert met maximaal 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen, de eFP Battle Group Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons komen uit 18 NAVO-landen en wisselen elkaar af.

Host Nation Support

Defensie rondde de ondersteuning van de Amerikaanse 2nd Armoured Brigade uit Fort Hood in Texas af. Alle troepen en het materieel zijn nu in Duitsland. Het ging om 3.500 militairen, 85 Abrams-gevechtstanks en honderden andere voertuigen en uitrustingsstukken.

58 Blackhawks, Apaches en Chinooks legden de omgekeerde route af. De helikopters staan nu in het Rotterdamse havengebied. Vanaf daar gaat het materieel per schip terug naar de Verenigde Staten.

Afghanistan

Nederlandse militaire adviseurs namen in Mazar-e-Sharif deel aan een door de Afghanen georganiseerd seminar over informatie-operaties. Voor een groot deel van de Nederlandse militairen in Afghanistan zit hun missie er bijna op. Inmiddels is een deel van de opvolgers in Afghanistan gearriveerd en zijn de militairen begonnen met het overdragen van hun werkzaamheden.

Nederland doet in Afghanistan met ongeveer 170 militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Lopende operaties buitenland:

 • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
 • Zr.Ms. Urk maakt deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1). Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijdingsoperaties.
 • Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises. Afgelopen week werd bekend dat de Groningen in de vroege ochtend van 19 oktober een drugstransport heeft onderschept. Ten westen van Aruba wist het patrouilleschip een zogenoemde go fast-speedboot te stoppen met 330 kilo cocaïne aan boord.
 • Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam in actie na 35 meldingen. Ook werd er 1 explosief op zee vernietigd.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen.
 • 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaans materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.
 • Defensie helpt 3 maanden bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.
 • Vorige week heeft Defensie bijstand verleend in de vorm van ondersteuning van de politie tijdens demonstraties van de bouwsector in de omgeving van Den Haag.
 • De Compagnie in de West leverde militaire bijstand aan het Korps Politie Curaçao. Dat gebeurde vanwege de anticriminaliteitscampagne Ta Basta Awor.