Chirurgische ondersteuning voor special forces

Het Korps Commando Troepen en de Maritime Special Operations Forces zijn bij hun (heimelijke) operaties vaak volledig op zichzelf aangewezen. Dat geldt ook voor de medische zorg. Daarom hebben de special operations forces (SOF) bij bepaalde operaties behoefte aan een medisch team dat met ze meegaat. De inzet van zo’n team wordt nu getest tijdens een pilot.

Onder meer door de (zeer) korte reactietijd, de korte duur en primitieve inzetomstandigheden is de normale medische keten niet uitvoerbaar bij bepaalde SOF-operaties. Dit hiaat vraagt om een oplossing. In navolging van andere landen test Nederland daarom de inzet van een Special Operations Surgical Team (SOST).

Een IDR-projectteam (Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen) bouwt de SOST-pilot vanaf scratch op. Daarbij kijken medici en SOF-operators samen naar wat nodig is. Zij brengen inzetopties en het benodigde personeel, materieel en procedures in kaart. Afgelopen week trainden 2 chirurgische teams in het Erasmus MC voor het eerst de specifieke medische en teamvaardigheden.

Geen operators

Commandant Nederlands Special Operations Command generaal-majoor vlieger Theo ten Haaf benadrukte dat het SOST onmisbaar is voor de SOF-inzet van de toekomst. Ook legde hij uit dat het SOST een medische capaciteit is en dat de teamleden geen operators worden. “De verschillende expertises moeten bij de teamleden blijven met de bijbehorende achtergrond.”

Militaire basisvaardigheden

Een SOST bestaat uit 6 personen, met damage control surgery als core business. Zij oefenen met de verschillende SOF om inzicht te krijgen in hun optreden. Zij moeten dus sowieso de militaire basisvaardigheden op orde hebben. Denk aan schietvaardigheid en het (over)leven in primitieve omstandigheden. De leden zullen bewapend zijn voor zelfbescherming en voor bescherming van patiënten, maar de force protection wordt gedaan door SOF of conventionele eenheden.

De komende periode wordt verder getraind met de juiste uitrusting en de samenwerking met SOF-eenheden. Begin 2020 komt met de beproeving van het SOST tijdens de internationale oefening Flintlock een einde aan de pilot. Deze wordt betaald met de extra gelden voor Defensie en is een 1e aanzet om de ondersteuning van special forces te versterken.