Opruimploeg Mali maakt grote stappen

Het Redeployment Element in Mali heeft er deze week flink de bezem doorgehaald. Dit is de eenheid die het Nederlandse kamp opruimt en zorgt dat de spullen weer in Nederland komen. Een Nederlandse C-130 Hercules-transportvliegtuig vloog met de laatste munitie van Gao naar Vliegbasis Eindhoven. Na 5 jaar kwam in april een einde aan de Nederlandse inzet voor de VN-missie in Mali.

De laatste munitiebunker is nu leeg en het complex kan worden overgedragen aan de Duitsers die het kamp overnemen. Een hele sliert gevulde containers, maar ook 7 gepantserde Bushmaster-voertuigen werden klaargemaakt voor (civiel) transport over de weg naar de havenstad Dakar. Ook staat een 2e lading luchtvracht klaar voor vertrek.

Wat vliegt er dan nog meer naar huis?

Per reusachtig C17 Globemaster transportvliegtuig uit de heavy airlift wing (NAVO-transportpool) gaan:

  • 2 van de 8 Fennek-verkenningsvoertuigen. Overigens hebben de Nederlandse militairen deze voertuigen daar al uitgebreid schoongemaakt: delen losmaken, stofzuigen en van binnen en buiten schoonmaken en ontsmetten.
  • Het monument met de namen van de 5 Nederlandse gevallenen.
  • Robots en ander toebehoren van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Het meeste (bruikbare) materiaal gaat terug naar Nederland. Als dit niet het geval is, wordt het verkocht of overgedragen aan partners of afgestoten.

Gemotiveerd

Ondanks de enorme hitte en de stoffige omgeving zijn de mensen na 2 maanden nog steeds gemotiveerd en enthousiast. Dat heeft volgens majoor Saskia Braeckman, commandant Redeployment Element, onder meer te maken met de geoliede samenwerking: “Zowel in Bamako als in Gao worden de plannen op papier omgezet naar de praktijk en zien we daadwerkelijk ‘lege’ plekken ontstaan. Dat is goed voor de mindset van het personeel: we ruimen echt op!”