Lees hoe een marineman uit Japanse handen bleef

Hr. Ms. Abraham Crijnssen liep gisteren op de kop af 77 jaar geleden de haven van de Australische plaats Geraldton binnen. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar dat was het wel. Het had namelijk niet veel gescheeld of het schip was in Nederlands-Indië vernietigd om niet in handen van de vijand te vallen.

100 jaar oude Fulco Bouwmeester

De 100 jaar oude Fulco Bouwmeester. (Foto: René Verleg)

Begin 1942 zette de Japanse expeditionaire vloot koers richting Nederlands-Indië en werd de marine vanuit de lucht door Japanners aangevallen. Door hun overmacht en de verloren slag in de Javazee was de situatie al snel hopeloos.

Aan boord van de Crijnssen zat destijds als stoker-olieman de inmiddels 100 jaar oude Fulco Bouwmeester. Hoe het kwam dat zijn schip niet naar de zeebodem verdween en wat hij daarna meemaakte, vertelt hij in het vandaag verschenen marineblad Alle Hens.

Hr. Ms. Abraham Crijnssen (1937-1961)

Hr. Ms. Abraham Crijnssen (C) was een 56 meter lange Nederlandse mijnenveger van de Jan van Amstelklasse, gebouwd door de scheepswerf Gusto in Schiedam. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip tot 1949 ingezet als patrouilleschip in Nederlands-Indië. Daarna voer het weer als mijnenveger, tot de onafhankelijkheid van Indonesië om vervolgens terug te keren naar Nederland. In 1961 kregen de Zeekadetten het in bruikleen.

Inmiddels ligt de Abraham Crijnssen sinds 1997 als museumschip bij het Marinemuseum in Den Helder.

Hoort bij