3 nieuwe onderwaterdrones voor Mijnendienst

Een grote stap voorwaarts voor de Mijnendienst van de Koninklijke Marine. Sinds vandaag beschikken ze over 3 Remus 100 Next Generation-systemen. Dat zijn onderwaterdrones met naast zich kijkende sonar en een camera.

Militairen in zaal met op de voorgrond 3 nieuwe sigaarvormige onderwaterrobots.

De nieuwe onderwaterrobots zijn klaar voor de overdracht.

Daarmee kunnen de bedienaars van de Remus onder water delen van de bodem in kaart brengen en objecten bekijken. Dat kunnen niet alleen mijnen, explosieven of andere voorwerpen zijn maar ook een vermist persoon.

Deze allernieuwste onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde missies zelfstandig uitvoeren. De REMUS heeft zogenoemde Seebyte Neptune-software waardoor het zelf beslissingen neemt tijdens een missie. Ook kan de nieuwste versie samenwerken met andere Remus'en in een team. Door de vernieuwde onderwaterdrone hoeft de mijnenjager het mijnengevaarlijk gebied niet meer in. Voor het huidige mijnendienstpersoneel vormt het de eerste kennismaking met nieuwe technologie. Die is onderdeel van de uitbreiding van de huidige mijnenbestrijdingscapaciteit.

Lachende mannen met certificaat bij onderwaterrobot.

Graham Lester van Hydroid draagt het certificaat over aan Hoofd Techniekgroep Sensor en Wapensystemen DMI Arnold Boomstra.

Geautoriseerd service center

De Directie Materiƫle Instandhouding neemt het onderhoud van de Remus voor haar rekening. Daarmee is het wereldwijd het enige marine onderhoudsbedrijf dat dit mag doen, als Authorized Service Center van producent Hydroid.

De Defensie Duikgroep werkt al vele jaren met een eerdere versie van de Remus.