Jongeren kruipen 2 dagen in huid militair (video)

Ondergedompeld worden in het militaire leven. Dat deden jonge burgermedewerkers van Defensie en leden van politieke jongerenorganisaties de afgelopen 2 dagen. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer had ze uitgedaagd om deel te nemen aan een militaire bivak.

 

Zo’n 60 jongeren gingen de uitdaging met veel enthousiasme aan. De ene helft was te gast bij School Luchtmobiel in Schaarsbergen. De andere groep mocht naar het Korps Mariniers op Texel.

Video: ondergedompeld bij Korps Mariniers

Onvergetelijke ervaring

Bauer: “We vinden het belangrijk om deze doelgroep kennis te laten maken met de militaire organisatie. Een deel werkt bij Defensie, maar heeft weinig zicht op de dagelijkse praktijk bij operationele eenheden. Dit laatste geldt ook voor de jonge politici, terwijl zij in de toekomst misschien wel belangrijke besluiten over de krijgsmacht nemen. Voor beide groepen geldt dat we ze een onvergetelijke ervaring willen geven. Het kan zijn dat ze later besluiten moeten nemen die van invloed zijn op de organisatie. Ik hoop dat ze dat dan doen met de kennis in het achterhoofd die ze tijdens deze 2-daagse bivak hebben opgedaan.”

Deelnemers op Texel deden veel op en in het water.

Voor de deelnemers op Texel stond het water centraal.

Respect

Om dit te bereiken wachtte de deelnemers een uitdagend programma. Denk aan fysieke en mentale beproevingen als de klimtoren, overnachten in het veld, een medische evacuatie, maar ook een les leiderschap. Marike Kielman werkt op het ministerie in Den Haag: “Het was pittig. Er waren momenten dat ik dacht: wat doe ik hier? Maar ik heb zoveel meer respect gekregen voor militairen. Onvoorstelbaar wat ze allemaal moeten kunnen en dan ook nog eens onder onvoorspelbare omstandigheden met stresssituaties.”

Kielman op 20 meter hoogte op evenwichtsbalk.

Kielman staat met het zweet in de handen klaar om op 20 meter hoogte over de evenwichtsbalk te lopen.

Complete chaos

Ook teamspirit en leiderschap werden op de proef gesteld. Zo moesten de Defensieambtenaren met hun groep in een nagebootst missiegebied 3 zwaargewonden evacueren terwijl er maar 2 brancards waren. Kielman: “Knallen en ander lawaai, lichtflitsen in het donker: het was complete chaos. In korte tijd hebben we veel geleerd over leiderschap. De militairen die ons begeleidden, leken allemaal geboren leiders, maar ook zij hebben veel moeten leren. Zoals het switchen tussen verschillende leiderschapstypen, directief of coachend, afhankelijk van de situatie.” Wat Kielman betreft is de opzet van de CDS geslaagd. Niet alleen was het een onvergetelijke ervaring, ook vond ze het ontzettend leerzaam en bruikbaar. “In mijn kantoorbaan, maar ook in het dagelijks leven.”