Decemberduik Onderzeedienst voor meer vitaliteit

Een wat vreemde gewaarwording op Marinebasis Den Helder halverwege december. Een grote groep mannen in zwembroek rent over het terrein richting Onderzeedienst. Nog opmerkelijker: ze springen vanaf onderzeeboot Zr. Ms. Walrus in het koude zeewater.

Mannen springen vanaf onderzeeboot in het water.

Medewerkers van de Onderzeedienst springen in het water van de Marinehaven.

Voor zo'n 50 operationele bemanningsleden van de Onderzeedienst stond de dag volledig in het teken van het project Das Boost: het vitaliteitsprogramma voor het welzijn van de onderzeedienstmedewerkers aan boord. Het trotseren van het koude havenwater vormde een teambuildingactiviteit die de rest van de dag inleidde.

Gezondheid

De onderzeedienst deed de afgelopen 2 jaar aan boord van de boten onderzoek. In de onderzeeboten zijn de mogelijkheden voor sport en beweging beperkt, de luchtkwaliteit neemt tijdens operaties af en lang slapen zit er niet in door de intensieve wachtcycli. Daar staat tegenover dat bemanningsleden aan strenge medische eisen moeten voldoen om inzetbaar te zijn, zowel psychisch als lichamelijk.

Meten is weten

Voor het project Das Boost onderzoekt de onderzeedienst met wetenschappers hoe de lichamelijke en geestelijke gesteldheid is te optimaliseren en wat de effecten zijn van voeding, slaap en arbeid op de prestaties van de militair. Het doel is om de bedrijfsvoering uiteindelijk aan te passen aan de hand van de resultaten.

Luitenant-ter-zee der eerste klasse Berend van de Kraats keek tijdens een interactieve sessie terug op de behaalde inzichten. "We hebben een goed beeld opgebouwd van onze slaap-, werk-, en voedingsritmes. Van hieruit kunnen we verder werken." De volgende stap in het onderzoek is de voeding. "De wetenschappers kijken breder. Misschien gaan we straks wel álles meten, zeg een volledige monitoring. Meten is weten. We vragen veel van onze mensen en zij weer onderling van elkaar. Daarom willen we weten wat de effecten op hun werk zijn en hoe we op de gevolgen kunnen vooruitlopen. Wellicht gaan we uiteindelijk wel naar een andere wachtindeling."