Krijgsmacht volledig in ‘sterke merken top 10’

De brandweer blijkt het sterkste overheidsmerk te zijn, op de voet gevolgd door de politie en Staatsbosbeheer. De Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht zijn goed voor de plekken 4 tot en met 6 van de 'sterke merken top 10'. De Koninklijke Marechaussee staat als 8e op de lijst, na het KNMI.

Dat blijkt uit de gisteren verschenen resultaten van het Overheid Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder bijna 5.500 Nederlanders. Het bureau onderzocht de bekendheid van alle overheidsinstellingen en deed vervolgonderzoek naar de 100 meest vermaarde.

Het ijzersterke imago van de 4 krijgsmachtdelen noemen de onderzoekers opvallend. Ze denken dat de goede landelijke reclamecampagnes een belangrijke rol spelen.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt het favoriete ministerie. De Belastingdienst en het CJIB zijn wel zeer bekend, maar niet geliefd.

Vertrouwen overheid

Protestanten, hoogopgeleiden en bovenmodaal verdieners vertrouwen de overheid het meest volgens de onderzoekers. De waardering en binding zijn het laagst bij mensen die politiek niet geïnteresseerd zijn, minder dan modaal verdienen en bij studenten.