Erekoord Koninklijke Marine voor levensreddend handelen

Luitenant-ter-zee 2 (TD) Theo Verhoef kreeg vandaag op de Nieuwe Haven in Den Helder het Erekoord Koninklijke Marine. Hij ontving het huldeblijk voor de levensreddende handelingen die hij op 24 juni 2017 verrichtte.

LTZ Verhoef was die dag net begonnen aan een fietstocht op de Cauberg in Valkenburg in Limburg, toen een Duitse man van zijn fiets viel. Verhoef was er als een van de eersten bij en constateerde dat het hart van de man niet meer klopte. Hij liet 112 bellen en startte samen met een omstander de reanimatie. De marineofficier nam de beademing voor zijn rekening.

Een snel gehaalde AED weigerde, waardoor ze de Basic Life Support-reanimatie moesten voortzetten. Na enkele minuten arriveerde een ambulance en nam het personeel de reanimatie over. Het slachtoffer is daarna naar het ziekenhuis vervoerd.

Hoewel het er aanvankelijk slecht uitzag, gaat het na een dotterbehandeling nu goed met het slachtoffer. Door het snelle en doortastende optreden van LTZ Verhoef overleefde de man het incident.

Verhoef kreeg het erekoord uit handen van Directeur Materiele Instandhouding (DMI) commandeur Peter Knipping. Dat gebeurde in het bijzijn van het personeel van de Instandhoudingsgroep Groot Grijs en enkele genodigden van de DMI in Den Helder. Ook Verhoef's familie was er bij.

Blauw erekoord

Het blauwe erekoord is een onderscheiding die kan worden uitgereikt aan militairen en burgers van de marine. Het is bedoeld voor degene die op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden om loffelijk handelt op een manier die uitgaat boven wat van iemand in die omstandigheden mag worden verwacht.