Militairen onderscheiden voor redden levens na ongeluk

Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, verloor de bestuurder van een Jaguar op 9 november 2016 de macht over het stuur. Met hoge snelheid schoot de wagen van de 4-baans A30 bij het Engelse Devon. Het voertuig sloeg meerdere malen over de kop en de 2 inzittenden raakten zwaargewond. 2 Nederlandse militairen die eerste hulp verleenden, kregen vandaag op de Britse ambassade in Den Haag een oorkonde voor hun kordate optreden.

Van links naar rechts: Adjudant Joop Poelman, ambassadeur Peter Wilson en marinier 1 Thomas de Gier.

Adjudant Joop Poelman van het Defensie Helikopter Commando (DHC) en marinier 1 Thomas de Gier zagen het ongeluk gebeuren terwijl ze in tegenovergestelde richting reden. Volgens het verslag van de politie twijfelden ze geen moment. Ze stopten direct en ondanks de barre weersomstandigheden staken ze de drukke weg over om te helpen.

Van onschatbare waarde

Hun medisch handelen redde het leven van de gewonden. Beide militairen bleven actief tot de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, arriveerde. Vervolgens hielpen ze om de omgeving van het ongeval veilig te houden. Britse politieagenten omschreven hun optreden als kalm, professioneel, doortastend en van onschatbare waarde.

Voor inspecteur Richard McLellan van het Alliance Roads Policing Team was het voldoende reden om de 2 voor te dragen voor een oorkonde. ‘Vanwege hun onbaatzuchtige moed en professionalisme onder moeilijke omstandigheden.’ Die kregen ze vandaag op de Britse ambassade in Den Haag.