Militaire dilemma's in Kijken in de ziel

Wat en wie moet je zijn om militair te zijn? En wat houdt dat in? In de 6-delige tv-serie Kijken in de ziel probeert programmamaker Coen Verbraak een antwoord te krijgen op deze vragen.

Hij interviewde hiervoor 11 militairen. Van helikoptervlieger tot marineduiker en van sergeant-majoor tot generaal. Vanavond is de 1e aflevering te zien op NPO 2. De komende maandagen volgen de overige 5 afleveringen.

Moeilijke beslissingen

De vraag hoe professionals moeilijke beslissingen nemen met grote gevolgen, fascineerde Verbraak. In 2009 maakte hij zijn eerste reeks Kijken in de ziel, waarin hij psychiaters interviewde. De zomers er na volgden onder andere strafpleiters, politici, artsen en rechters. En nu is het dus de beurt aan militairen. "Niet de eerste doelgroep waar ik aan dacht", bekent Verbraak. "Maar de laatste jaren is de situatie in de wereld veranderd. Ik besef mij hierdoor meer: als het er op aan komt, zijn wij afhankelijk van Defensie. Ik werd nieuwsgierig: Wie zijn deze militairen?"

Still uit aflevering Kijken in de ziel.

Still uit aflevering Kijken in de ziel.

Duivelse dillema's

Duivelse dilemma's spelen een grote rol in de interviews. Zo vertelt militair verpleegkundige sergeant-majoor Yvonne van Nieuwburg in de 3e aflevering over hoe zij een Afghaanse vader met baby weg moest sturen aan de poort van het Nederlandse kamp in Afghanistan. De baby was gebeten door een slang, maar de ampullen met tegengif moesten bewaard blijven voor militairen, omdat er maar een paar ampullen waren, zo werd besloten van hogerhand. En dat betekende dat het kind zou sterven.

Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp toont de serie aan dat militair worden een goed doordachte keuze is. "Het laat zien wat het betekent om militair te zijn en neemt vooroordelen weg."

De serie is maandags op NPO 2 te zien vanaf 21.15 uur.