Marine herdenkt overleden militairen en burgermedewerkers

De Koninklijke Marine herdacht gisteren de overleden medewerkers. Dat gebeurde bij het brugcomplex van Hr. Ms. De Ruyter bij het Marinemuseum in Den Helder.

Rouwende mensen bij elkaar met militairen er naast

De overledenen worden herdacht.

Sinds 2008 herdenkt het Commando Zeestrijdkrachten elk jaar alle, in het voorgaande jaar in actieve dienst overleden collega's: zowel militairen als burgermedewerkers. Hiermee betuigt het commando respect en waardering aan de overleden collega’s. Ook biedt het steun en troost aan de nabestaanden. Tijdens de herdenking werden de namen van de overledenen voorgelezen.

"Voor mij persoonlijk en als vlootvoogd, zal ik uw geliefden, onze collega’s, blijven herinneren om de keuze die zij ooit gemaakt hebben. Want zij allen hebben de krijgsmacht en daarmee de maatschappij gediend. Ik ben hun immer dankbaar voor hun inzet en trots op wat zij voor Nederland hebben betekend", zei Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk bij de herdenking.

Silhouetten

Het herdenkingsterrein bestond uit het virtuele dek van het voormalige geleide wapenfregat Hr. Ms. De Ruyter met daarop het brughuis en de 12 cm-toren. Het herdenkingsmonument zelf, op de virtuele boeggolf, is in 2009 gemaakt door Caroline van 't Hoff-Horchner en bevat veel symboliek.

De silhouetten in het kunstwerk verbeelden de leegte die overblijft na het wegvallen van een dierbaar familielid of collega. "Want zoals het monument in het zonlicht een schaduw op de grond werpt, werpt het verlies van een dierbare een schaduw op het leven van de nabestaanden", aldus Verkerk.

Zie ook

Hoort bij