De wondere wereld van ITEC

De echte en de virtuele wereld kwamen de afgelopen dagen bij elkaar tijdens de jaarlijkse ITEC-manifestatie. Op deze 'beurs' treffen militairen, industrie en kennisinstituten elkaar om nieuwtjes te zien en te bespreken op simulatiegebied.

militair met vitual reality-bril op probeert simulatie uit.

Een landmachtmilitair met vitual reality-bril op probeert simulatiesysteem uit.

Voor het eerst in 10 jaar landde ITEC in Nederland. Vandaar ook dat de entree in Ahoy Rotterdam werd gevormd door een Nederlands Paviljoen. Marine, marechaussee en land- en luchtmacht waren een geheel met industriële partners als Re-Lion, de leverancier van het pas gepresenteerde SUIT-systeem, en kennispartner TNO.

Bril

Defensie maakt inmiddels op uitgebreide schaal gebruik van simulatoren. Dat gebeurt bij alle operationele commando's in zowel de opleiding en training. Zo opende het Commando Luchtstrijdkrachten eind vorig jaar een heus simulatiecentrum op Vliegbasis Gilze-Rijen, kun je de meeste voertuigen van het Commando Landstrijdkrachten onder een dak 'besturen' en is het met een speciale bril mogelijk aan de wal een marineschip te ontdekken.

hand van luchtmachtmilitair probeert stuurknuppel uit

Op ITEC konden ook simulatiesystemen voor de luchtmacht worden uitgeprobeerd.

Bedenken

Deze ervaring in de virtuele wereld wordt inmiddels gebruikt naast augmented reality (computergestuurde toevoegingen aan de realiteit) en mixed reality, waarbij de gebruikers in de echte en de virtuele wereld door elkaar lopen. "Als krijgsmachtdelen vinden we elkaar steeds beter bij het bedenken, ontwerpen, bestellen en gebruiken van simulatoren", stelt commandant Simulatiecentrum Landoptreden luitenant-kolonel Hans van der Linden. "We staan aan het begin van weer nieuwe mogelijkheden die we als Defensie zeker zullen volgen."