Marine stopt 2 drugstransporten in 1 nacht

Zr. Ms. Van Amstel heeft vorige week in 1 nacht 2 partijen cocaïne onderschept. Dit maakte de Koninklijke Marine vandaag bekend. Nog voordat de 1e verdachten en drugs waren overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht, rekende het multipurpose-fregat een 2e smokkelvaartuig in. In totaal is bijna 700 kilo drugs in beslag genomen.

De beide RHIB-motorboten van de Van Amstel, met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht, bij het verdachte vaartuig.

De beide RHIB-motorboten van de Van Amstel, met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht, bij het verdachte vaartuig.

Tijdens een oefening voor de kust van Curaçao kwam de 1e melding binnen over een verdacht motorbootje, een zogenoemde ‘go-fast’. Deze voer ten noorden van de territoriale wateren van Colombia. Eenmaal in de buurt, zette de Van Amstel zijn NH-90-boordhelikopter in om de ‘go-fast’ te detecteren.

De helikopter dirigeerde de beide RHIB-motorboten van de Van Amstel, met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht, naar het verdachte vaartuig. Toen die naderden, gooiden de verdachten pakken in zee. Er werden 10 pakketten uit het water gevist en aan boord van de ‘go-fast’ werden nog 3 balen en 3 opvarenden aangetroffen. In de balen zat ongeveer 325 kilo cocaïne.

Het verdachte vaartuig wordt met waarschuwingsschoten vanuit de NH-90 tot stoppen gedwongen.

Het verdachte vaartuig wordt met waarschuwingsschoten vanuit de NH-90 tot stoppen gedwongen.

2e smokkelvaartuig

Kort daarop lichtte een Dash-8-verkenningsvliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied de Van Amstel in over een ander verdacht bootje. Opnieuw werd de NH-90 erop afgestuurd. Het verdachte vaartuig reageerde niet op stopsignalen en werd met waarschuwingsschoten tot stoppen gedwongen. Aan boord trof het law enforcement detachment  van de Amerikaanse Kustwacht 15 balen coke aan, zo’n 350 kilo. De verdachten en de drugs zijn overgezet op een vaartuig van de U.S. Coast Guard.

Stationsschip

Zr. Ms. Van Amstel is op dit moment het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. Het M-fregat maakt in die rol deel uit van een multinationale anti-drugsoperatie. Drugsbestrijding is 1 van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied.