Dode gevonden tijdens oefening Port Defender

Marineduikers hebben in de Sint Jobshaven in Rotterdam een stoffelijk overschot aangetroffen. Dat gebeurde vandaag tijdens een trainingsduik voor Port Defender. Deze havenbeveiligingsoefening in de Maasstad loopt nog tot en met vrijdag.

Marineduikers en -personeel in de Rotterdamse haven.

Marinepersoneel aan het werk in de Rotterdamse haven tijdens Port Defender.

Het lichaam bleek al enige tijd in het water te liggen. De militairen bergen het stoffelijk overschot en dragen het vervolgens over aan de politie voor verder onderzoek.

Aan Port Defender nemen naast omvangrijke delegaties van de lokale en regionale gezamenlijke hulpdiensten ook andere eenheden van de marine deel. Zo treedt het patrouilleschip Zr. Ms. Holland op als stafschip voor het marineoptreden. 

Duiker gaat te water, collega's kijken toe.

Een marineduiker laat zich in het water zakken.

Die variëren van het zoeken naar weggegooide vuurwapens tot het speuren naar explosieven. In dat geval werken kikvorsmannen samen met leden van de maritieme tak van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Bij de zogenoemde pre bomb checks worden kades en scheepsrompen onder de waterlijn geïnspecteerd.

Marineduikers vinden een stoffelijk overschot.

Marineduikers vinden een stoffelijk overschot.

Duikopdrachten

Ook het duikvaartuig Hydra bevindt zich in het havengebied. Aan boord is een afvaardiging van het militaire duikbedrijf. 4 teams voeren 24 uur per etmaal duikopdrachten uit.

Terreurverdachten

Mariniers van de justitiële Dienst Speciale Interventies werkten vandaag en gisteren mee aan enkele omvangrijke acties. Zo werden in de Waalhaven aan boord van een boot enkele arrestaties verricht. Volgens het scenario zou het gaan om  terreurverdachten. 

Tijdens Port Defender staat vooral het verbeteren van de samenwerking tussen brandweer, politie, ambulancediensten en het Havenbedrjif Rotterdam centraal. De marine is eveneens een vaste deelnemer en treedt vaak dienstverlenend op. 

 

Marinier en gemaskerde poilitieman praten met elkaar.

Overleg tussen deelnemers aan Port Defender.