Weekoverzicht Defensieoperaties

Een Nederlandse KDC-10 tankte boven Irak en Oost-Syrië vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie bij. De brandstofteller staat na meer dan 3 weken op bijna 650.000 afgegeven liters tijdens 16 missies. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot 28 februari.

KDC-10 op vliegbasis Koeweit. 2 militairen lopen vliegtuigtrap op.

KDC-10 op vliegbasis in Koeweit.

Een van de strijdgroepen nam het Gao Provincial House (gewapend) in. Zo wil die voorkomen dat interim autoriteiten op 2 maart worden geïnstalleerd. Een verkenningseenheid van de Task Group Desert Falcon brengt de situatie nu in kaart.

De Chinooks stonden paraat voor medische evacuaties en boden ondersteuning aan Task Group Desert Falcon. Dat gebeurde onder meer door het bevoorraden van de langeafstandsverkenningstaakgroep bij Kidal.

Instructeur en 2 bewapende militairen tijdens training bij Erbil, Irak.

Infanterietraining bij Erbil (maart 2015).

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt daarvoor gewerkt aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • In de omgeving van het Iraakse Erbil trainden Nederlandse militairen samen met partnerlanden Peshmerga-strijders. Het ging bijvoorbeeld om handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s. De toestellen van de zuiderburen vlogen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanaf Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 andere Europese landen deel.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken.
 • Nederlandse instructeurs trainden in Oeganda militairen van de Ugandan Battle Group. Ze gaven les in eerste hulp en commandovoering.
Militair met zoeklamp in kleine ruimte.

Zoekspecialist aan het werk (maart 2015).

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Defensie assisteerde de politie bij het doorzoeken van meerdere panden. Het ging onder meer om percelen bij Woerden en Biddinghuizen. Op Sint-Maarten stond Defensie paraat om de lokale autoriteiten te ondersteunen met observatiecapaciteit.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.