Samenwerking marine en Thales verdiept

De Koninklijke Marine en Thales Nederland tekenden gisteren voor een 'service-alliantie'. De 2 gaan nog nauwer samenwerken en hebben daar beiden voordeel van.

Mannen schudden handen.

Namens Thales zette algemeen directeur Gerben Edelijn zijn handtekening, voor DMI deed Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Verkerk dat.

Bijzonder onderdeel van de overeenkomst is dat de Directie Materiƫle Instandhouding (DMI) van de marine ook Thalessystemen gaat onderhouden van andere klanten van het bedrijf, zoals de marines van bevriende naties.

DMI is verantwoordelijk voor het onderhoud van marineschepen: het scheepscasco plus platform-, sensor-, wapen- en communicatiesystemen. Thales Nederland is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en integratie van complexe hightechsystemen voor de defensie-, transport- en veiligheidsindustrie.

Hele levenscyclus

"Thales is sterk in productontwikkeling, nieuwbouw en logistiek. De kracht van DMI ligt op het gebied van instandhouding", zegt Thales-projectleider Erik Dontje. "Zo hebben we de hele levenscyclus van de sensoren en systemen te pakken en vullen we elkaar aan", vult DMI-projectleider Peter Oerlemans aan.

Het is volgens Oerlemans een win-win-situatie. "Wij krijgen nu de kans om al bij de ontwikkeling van producten mee te denken. Thales profiteert juist van de gebruikerservaring die de marine heeft, ook wat betreft het onderhoud."

De bedrijven ondertekenden half april van dit jaar al een overeenkomst over het medegebruik van Thales van de Near Field Meet Range van de marine in Den Helder.