Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie ondersteunde Rijkswaterstaat in de strijd tegen vogelgriep. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 21 november.

Militairen en medewerker Rijkswaterstaat overleggen bij een landkaart.

Militairen en medewerker van Rijkswaterstaat overleggen over de route van de ScanEagle.

Vanaf Vliegbasis Deelen zette de landmacht het onbemande verkenningssysteem ScanEagle in voor het lokaliseren van door vogelgriep getroffen vogels. De locaties werden vervolgens doorgegeven aan Rijkswaterstaat.

Irak

In het noorden van Irak gaven Britse, Nederlandse en Noorse militairen les in onder meer gemotoriseerd optreden, geneeskundige hulp tijdens gevechten en het herkennen van explosieven. In de omgeving van Bagdad worden nog steeds de scherpschutterstraining en de cursus in het bevrijden van gegijzelden gegeven. Nederlandse militairen hebben samen met coalitiegenoten in minder dan 2 jaar tijd rond de 4.500 Koerdische Peshmerga-strijders opgeleid. Zij zetten zich in voor de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Lopende operaties buitenland:

 • Aan boord van Zr. Ms. Rotterdam doen momenteel 38 Libiërs mee aan een lessenreeks waarin hen in 7 weken een aantal beginselen wordt bijgebracht van de (militaire) scheepvaart. Ze krijgen les van 18 Britse, Duitse en Griekse instructeurs. Deze week startten de cursisten met deel 2 van hun trainingsprogramma.
Apache vliegt boven Mali.

Een Apache-gevechtshelikopter vliegt over een Malinees landschap (archieffoto).

 • De Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters voerden in Mali vluchten uit, waarbij ze troepen vervoerden en bevoorraadden, informatie verzamelden en konvooien beveiligden. De Special Operations Land Task Group voerde verschillende operaties uit in de omgeving van Kidal.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vliegen boven het Midden-Oosten om de coalitie in de strijd tegen ISIS te helpen. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt er voor dat de anti-ISIS-coalitie over luchtbeeld beschikt. Ook coördineren de operators aan boord het militaire luchtverkeer in de regio en daardoor wordt het luchtruim veiliger.
 • In het Midden-Oosten beveiligde een Nederlands force protection detachement het Belgische F-16-detachement. Dat vliegt dagelijks missies in de strijd tegen ISIS.
Militairen dragen commando over met het overhandigen van een schild.

Het commando over het NSE wordt overgedragen.

 • Op Camp Marmal in de Afghaanse stad Mazar-e-Sharif heeft de commando-overdracht plaatsgevonden van het National Support Element. Scheidend commandant Majoor Steneker droeg na vier maanden in functie te zijn geweest, symbolisch met een schild, zijn verantwoordelijkheden over aan Kapitein Boering. 
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Zr. Ms. De Ruyter ontdekte tijdens patrouilles in de Egeïsche Zee een vaartuig met 55 migranten. Het marinefregat maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf van het vlootband, werkt vanaf het fregat. Ook kreeg het fregat een bezoek van koning Willem-Alexander.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assitance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen een opleiding voor Oegandese collega’s. Acota heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze op termijn zelf vredesoperaties uitvoeren.
 • Een marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libië (EUBAM Libië). EUBAM Libië richt zich in eerste instantie op de strategische planning ter voorbereiding op het ondersteunen van de Libische autoriteiten bij de versterking van de rechtshandhavingsketen, het grensmanagement en de bestrijding van (georganiseerde) criminaliteit en terrorisme. EUBAM Libië werkt samen met operatie Sophia bij de versterking van de Libische Kustwacht.
 • Een marechaussee is vanuit Piraeus/Athene werkzaam als National Official bij het International Coördination Center. Vanuit dit ICC wordt Frontex operatie Poseidon, waar ook het Border Security Team onder valt, in de Egeïsche Zee gecoördineerd.
 • Een Frisc-detachement voerde patrouilles uit vanaf het Griekse eiland Chios. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team dat in het kader van een Frontex operatie ondersteuning verleent aan Griekenland.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp vaart in de Somalische wateren als stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Dit luchtverdedigings- en commandofregat voert het bevel over het Europese vlootverband.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
Vliegtuig landt op vliegveld.

De KDC-10 landt op FSE Mirage (juli 2010).

 • Forward Support Element (FSE) Mirage is halverwege de uitzending. Het hielp onder meer de beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Ook werd gezorgd voor onderkomen voor militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade, het Operationeel Ondersteuningscommando Land, marechaussees en militairen. Zij waren met een KDC-10-transportvliegtuig op doorreis naar Mazar-e-Sharif.

Lopende operaties/acties binnenland/ buitenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.