Medaille voor Irak- en Afghanistangangers

"De troepen die nu strijden om Mosul, zijn mede door u getraind. Ze brengen vaardigheden in de praktijk die u ze heeft aangeleerd. Vaardigheden die hun slagvaardigheid vergroten en levens sparen, kostbare levens. Want dat is wel de kern van uw werk geweest de afgelopen maanden."

Medailleuitreiking aan militairen in sporthal.

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer spreekt de te onderscheiden militairen toe.

Zo vatte plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer vandaag het werk samen van de Nederlandse instructeurs van de Capacity Building Mission in Irak. Zij onderwezen samen met instructeurs uit andere landen grote aantallen Peshmerga-strijders in militaire basisvaardigheden. Samen met collega's die in Afghanistan dienden, ontvingen zij vandaag in Steenwijk de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

Zo vatte Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer vandaag het werk samen van de Nederlandse instructeurs van de Capacity Building Mission in Irak. Zij onderwezen samen met instructeurs uit andere landen grote aantallen Peshmerga-strijders in militaire basisvaardigheden. Samen met collega's die in Afghanistan dienden, ontvingen zij vandaag in Steenwijk de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

Een Nederlandse militaire verzorgt een schietles in Irak.

Improvisatievermogen

Bauer prees het improvisatievermogen van de naar Irak uitgezonden instructeurs. "Zo hoorde ik van een aantal militairen die zich delen van de Koerdische taal eigen hadden gemaakt. Toen bleek dat een van de tolken niet zo heel goed functioneerde, begonnen deze militairen de trainingen maar zelf in het Koerdisch te geven. Ook bleken sommige Koerden niet zulke geweldige chauffeurs te zijn als dat ze zeggen dat ze zijn. Geen probleem. Binnen no-time stond een aantal militairen op om deze Koerden rijles te geven. Dat is wat mij betreft tekenend voor de spirit van de militairen die voor u staan, onze militairen."

Dankzij de lessen zijn de strijders slagvaardiger, schieten zij beter en verbruiken minder munitie. Officieren geven beter leiding aan de eenheden. Dankzij de medische lessen worden levens gered. Ook leerden zij geïmproviseerde explosieven te ontmantelen. Door de inzet van mobile support teams vlak achter het front konden de instructeurs nog beter in te spelen op de behoefte van de Peshmerga. "Zelfredzaamheid. Improviseren. Ter plekke trainingen opzetten, leerdoelen uitvogelen en locaties inrichten. U heeft dit alles met succes gedaan", aldus Bauer.

Afghanistan

"Het zijn kleine stappen die we daar zetten", zei hij over de missie in Afghanistan. "3 vooruit, en dan weer 2 achteruit, om uiteindelijk toch een verschil te kunnen maken. Maar we weten ook: We dragen wel iets bij. Die ene stap vooruit, maakt wel een verschil!". Volgens hem was het Afghaanse leger daarom in staat de Taliban buiten Kunduz te houden tijdens de recente aanvallen. "Dat blijkt ook uit het feit dat de Afghaanse veiligheidsdiensten - die wij hebben helpen opbouwen - al enkele jaren steeds vaker zelf de veiligheid in Afghanistan handhaven." Hij complimenteerde ook de Nederlandse militairen van de medische dienst, de force protection en zij die op de hoofdkwartieren werkten evenals het National Support Element dat ervoor zorgde dat alles voorradig was.

Bauer zwaaide de partners en familieleden van de uitgezonden militairen ook alle lof toe. "Natuurlijk maakt het contact via internet tegenwoordig veel goed, maar niet het gemis van de dagelijkse aanwezigheid en een hand op je schouder. Toch heeft u zich kranig geweerd." Voor de partners van uitgezonden militairen was er de gebruikelijke anjer en voor de kinderen een speciale medaille.