Koning bezoekt marineschip op Egeïsche Zee

Koning Willem-Alexander heeft een 2-daags werkbezoek gebracht aan het marineschip Zr. Ms. De Ruyter. Het fregat van de Koninklijk Marine brengt sinds 3 maanden mensensmokkel op de Egeïsche Zee in kaart.

Koning staat met marinepersoneel op voordek van de De Ruyter

Koning Willem-Alexander tijdens de rondleiding op het dek van de De Ruyter.

Tijdens het werkbezoek werd de koning bijgepraat over de inzet van het schip en deelde het marinepersoneel haar ervaringen. Er werd gedemonstreerd hoe het schip kleine vaartuigen waarneemt en welke acties daaruit volgen.

Koning en commandant bevorderen een matroos.

Koning Willem-Alexander bevordert een van de matrozen aan boord van de De Ruyter.

Betrokkenheid

Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk gaf aan blij te zijn met de belangstelling van de koning voor deze belangrijke missie. “Het is natuurlijk enorm eervol om de majesteit te ontvangen aan boord van onze marineschepen. Dit toont de betrokkenheid van de koning bij de krijgsmacht en de marine in het bijzonder.”

Het schip voert haar inzet uit binnen NAVO-vlootverband, dat momenteel onder Duitse leiding staat. De NAVO draagt bij aan de strijd tegen mensensmokkel en het in kaart brengen van vluchtroutes. De vergaarde informatie wordt gedeeld met de kustwachten van Turkije en Griekenland. Ook Frontex, het Europese agentschap ter bewaking van de buitengrenzen, wordt voorzien van die gegevens.