Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr. Ms. Holland onderschepte in het Caribisch gebied een vissersbootje dat 64,5 kilo cocaïne aan boord had. De drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van ruim € 3,5 miljoen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 14 november.

Vissersbootje met RHIB-motorboot.

De snelle rubberboot van Zr. Ms. Holland bij het vissersbootje.

Mensen krijgen uitleg op militair kamp in Mali.

Kamervoorzitter Arib krijgt uitleg op Kamp Castor.

Mali

In samenwerking met het helikopterdetachement voerde de Special Operations Land Task Group (SOLTG) van VN-missie Minusma na een aanval op een konvooi van de Verenigde Naties een operatie uit, waarbij de plek van de hinderlaag werd onderzocht. Er werd een onontploft explosief gevonden en enkele wapensystemen zijn onschadelijk gemaakt. De SOLTG voerde daarnaast verschillende operaties uit in de omgeving van Gao en Kidal.

Verder voerden Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters vluchten in Mali uit, waarbij ze troepen vervoerden en bevoorraadden, informatie verzamelden en konvooien beveiligden.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib bezocht de Nederlandse militairen in Mali. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp begeleidde haar, samen met de Nederlandse ambassadeur in Mali, Jolke Oppewal. Arib liet zich informeren over de taken en werkwijze van de verschillende eenheden en over de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan VN-missie Minusma.

Lopende operaties buitenland:

 • In het noorden van Irak gaven Britse, Nederlandse, en Noorse militairen les in onder meer gemotoriseerd optreden, geneeskundige hulp tijdens gevechten en het herkennen van explosieven. 73 Peshmerga rondden de training gemotoriseerd optreden succesvol af en ontvingen een certificaat. In de omgeving van Bagdad worden nog steeds de scherpschutterstraining en de cursus in het bevrijden van gegijzelden gegeven.
 • Aan boord van Zr. Ms. Rotterdam doen momenteel 38 Libiërs mee aan een lessenreeks waarin hen in 7 weken een aantal beginselen worden bijgebracht bij van de (militaire) scheepvaart. Ze krijgen les van 18 Britse, Duitse en Griekse instructeurs.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vliegen boven het Midden-Oosten om de coalitie in de strijd tegen ISIS te ondersteunen. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt er voor dat de anti-ISIS-coalitie over luchtbeeld beschikt. Ook zorgen de toestellen voor een veiliger luchtruim door informatie over het luchtverkeer te coördineren.
 • In het Midden-Oosten beveiligde een Nederlands force protection detachment het Belgische F-16-detachement in de strijd tegen ISIS.
 • Na de zelfmoordaanslag op het Duitse consulaat in Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan beveiligde een gecombineerd Nederlands-Duits peloton force protection het gebouw. Tevens ondersteunde de Nederlandse force protection tezamen met Nederlandse medische teams de evacuatie van de Duitse consulaire medewerkers naar het Resolute Support kampement in Mazar-e-Sharif.
 • De bemanning van Zr. Ms. De Ruyter heeft tijdens patrouilles in de Egeïsche Zee geen vaartuigen met migranten gespot. Door de slechte weeromstandigheden hebben minder migranten de oversteek gemaakt. Het marinefregat maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf van het vlootband, werkt vanaf het fregat.
 • Nederlandse militairen ondersteunden het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assitance (ACOTA)-programma verzorgden Nederlandse militairen een opleiding voor Oegandese collega’s. ACOTA heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren.
 • Een marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libië (EUBAM Libië).
 • Een Frisc-detachement voerde patrouilles uit vanaf het Griekse eiland Chios. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team dat in het kader van een Frontex operatie ondersteuning verleent aan Griekenland.
Schip op zee.

Zr. Ms. Tromp in Somalische wateren (juni 2011).

 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Dit luchtverdedigings- en commandofregat voert het bevel over het Europese vlootverband.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Forward Support Element (FSE) Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Ook werd gezorgd voor onderkomen voor militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade, het Operationeel Ondersteunings Commando Land, marechaussees en militairen. Zij waren met een KDC-10-transportvliegtuig op doorreis naar Mazar-e-Sharif.
Schip op water voor kust.

Marineopleidingsvaartuig Van Kinsbergen (archieffoto).

Lopende operaties/acties binnenland/ buitenland:

 • Het marineopleidingsvaartuig Van Kinsbergen assisteerde de Deense kustwacht bij een Search and Rescue-actie. De Van Kinsbergen redde 3 jeugdige en verkleumde opvarenden van een klein motorbootje en nam hen aan boord. De Van Kinsbergen nam het bootje op sleeptouw en leverde het veilig af in een Deense haven.
 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens
 • Een searchteam van de landmacht stond stand-by om tijdens een eventuele politieactie binnen een lopend strafrechtelijk onderzoek bijstand te leveren. Ze moesten in dat geval enkele locaties in de omgeving van Amsterdam doorzoeken..
 • De Defensie Duikgroep hielp de politie bij de zoektocht naar een vermiste duiker in het Grevelingenmeer. Het stoffelijk overschot van de duiker is gevonden en geborgen.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 20 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.