Nieuwe spullen voor Koerdische strijders

Defensie doneert 240 pakketten met militaire uitrusting aan Koerdische Peshmergastrijders in Noord-Irak. De eerste lichting van 120 dozen met handschoenen, operationele vesten en knie- en elleboogbeschermers is vandaag uitgedeeld door militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso.

Verbetering

De peshmerga zijn met de nieuwe spullen beter uitgerust voor hun strijd tegen terreurorganisatie ISIS. “We hadden te weinig uitrusting”, zegt kapitein Saffaaldin Najm op de oefenlocatie waar zijn eenheid training krijgt van de Nederlanders. “De winter komt, dus hebben we behoefte aan handschoenen. De knie- en elleboogbeschermers zijn belangrijk aan de frontlinie, omdat we veel knielend en liggend schieten tijdens gevechten.”

Niet dodelijk

Finse trainers overhandigen morgen de rest van de door Nederland geleverde spullen. De gift is onderdeel van het zogeheten train and equip-programma. Dit betekent dat de leveringen moeten passen bij de Nederlandse trainingsinspanningen tijdens de Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Nederland heeft eerder al portofoons gegeven en eenvoudig gereedschap om geïmproviseerde explosieven op te sporen. Ook zijn scherfvesten, helmen, jassen en broeken gedoneerd.

Geen wapens

De peshmerga krijgen geen wapens van Nederland, maar wel uitrustingsstukken die hun inzetbaarheid vergroten. Wapens zoals mortieren en M16-machinegeweren krijgen de Koerden voornamelijk van de Verenigde Staten.

Trainers

Momenteel zijn ongeveer 120 trainers van de landmacht en marine in en rond Erbil bezig met training van de Koerdische strijders. In het lesprogramma is naast de gevechtstraining ook aandacht voor eerste hulp en humanitair oorlogsrecht.