Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen ontvingen op Camp Marmal in het Afghaanse Mazar-e-Sharif de NAVO-medaille. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 31 oktober tot en met 7 november.

Nederlandse militairen spreken op straat met Afghaanse ambtenaren.

Nederlandse adviseurs praten met Afghaanse ambtenaren na de oplevering van de nieuwe archiefkamer in Mazar-e-Sharif.

Het zijn militairen van het National Support Element, de force protection en de Medical Task Force. Ze kregen de NAVO-medaille uitgereikt als dank, waardering en herinnering aan hun bijdrage aan de Resolute Support-missie.

De Nederlandse militairen werken vanuit Mazar-e-Sharif en en het hoofdkwartier in Kaboel aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat. De Nederlandse militairen adviseren Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. In Mazar-e-Sharif werd de nieuwe archiefkamer voor International Police Headquarters opgeleverd. Dat was het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de politieadviseurs en het Nederlandse NSE, dat de mankracht en middelen had. Een volgende lichting politieadviseurs wacht de taak het plan te verankeren in de bestaande Afghaanse politieorganisatie.

Militairen overhandigen vlag aan elkaar.

Het commando wordt overgedragen.

Force protection Midden-Oosten

In het Midden-Oosten beveiligde een Nederlands force protection detachment het Belgische F-16-detachement in de strijd tegen ISIS. Ook wisselde het force protection detachment van commandant.

In scène gezet auto-ongeluk.

Op Kamp Gao werd een medische oefening gehouden.

Lopende operaties buitenland:

 • De Duits-Nederlandse Medical Treatment Facility (MTF) Role 1 (veldhospitaal) hield in Kamp Castor in het Malinese Gao een multinationale en multidisciplinaire oefening. Doel was niet alleen de medische procedures oefenen, maar ook de coördinatie met andere partijen, zoals de brandweer, de Duitse force protection en het Franse Role 2-hospitaal op het naburige kamp Barkhane. Op basis van de uitkomsten worden de tactieken, technieken en procedures (TTP’s) verder verfijnd.
 • Verder maakte Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters vluchten in Mali. Ze bevoorraadden troepen, verzamelden informatie en beveiligden konvooien. De Special Operations Land Task Group voerde verschillende operaties uit in de omgeving van Gao en Kidal.
 • In het noorden van Irak gaven Nederlandse, Britse en Noorse militairen les in onder meer gemotoriseerd optreden, geneeskundige hulp tijdens gevechten en het herkennen van explosieven. In de omgeving van Bagdad lopen de scherpschutterstraining en de cursus in het bevrijden van gegijzelden.
 • Aan boord van Zr. Ms. Rotterdam trainen momenteel 38 Libiërs. De 18 Britse, Duitse en Griekse instructeurs brengen de cursisten in 7 weken een aantal beginselen bij van de (militaire) scheepvaart.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vliegen boven het Midden-Oosten om de coalitie in de strijd tegen ISIS te ondersteunen. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS) vliegtuig. De AWACS zorgt dat de anti-ISIS-coalitie over luchtbeeld beschikt. Ook leveren de toestellen informatie om het luchtverkeer te coördineren zodat het luchtruim veiliger is.
 • Het fregat Zr. Ms. De Ruyter spotte tijdens patrouilles in de Egeïsche Zee vaartuigen met migranten. De Nederlanders gaven de locaties door aan de Turkse kustwacht. Het marinefregat maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf van het vlootband, werkt vanaf de De Ruyter. Verder heeft het schip 3 Russische schepen opgezocht vervolgens op verschillende manieren waarnemingen gedaan.
 • Een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht vloog haar laatste surveillancevluchten boven de Middellandse Zee. Dat gebeurde onder leiding van de Koninklijke Marechaussee.
 • Nederlandse militairen ondersteunden het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assitance (ACOTA)-programma verzorgden Nederlandse militairen een opleiding voor Oegandese collega’s. ACOTA heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren.
 • Een marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libië (EUBAM Libië).
 • Een FRISC-detachement voerde patrouilles uit vanaf de Griekse eilanden Chios en Lesbos. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team aan de buitengrens van Europa.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Dit luchtverdedigings- en commandofregat voert het bevel over het Europese vlootverband.
Marinier legt prikkeldraadversperring op schip.

Een marinier van een VPD maakt een versperring in orde.

 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Forward Support Element (FSE) Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Afgelopen week heeft FSE Mirage onderkomens gefaciliteerd voor militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade, het Operationeel Ondersteuningscommando Land, de marechaussee, en de KDC-10, met bemanning op doorreis naar Mazar-e-Sharif.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie verleende bijstand aan de politie bij het doorzoeken van een bedrijfspand in Vlaardingen op verborgen ruimtes.