Weekoverzicht Defensieoperaties

Patrouilleschip Zr. Ms. Groningen onderschepte 125 kilo drugs voor de kust van Panama. Dat gebeurde in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 juli tot 1 augustus.

NH90 met onderschepte drugs.

De NH90-boordhelikopter met een deel van de onderschepte drugs.

Het is al de derde keer dat de Groningen een partij drugs vangt sinds het marineschip sinds medio juni counterdrugsoperaties en kustwachttaken uitvoert in het Caribisch gebied.

Irak

Met een afsluitende oefening is de tweede Modern Brigade Course aan diverse eenheden Peshmerga op alle trainingslocaties afgerond. De Koerdische strijders zijn klaargestoomd om terreurgroep ISIS te bestrijden. De geslaagden kregen een certificaat.
Het Mobile Support Team trainde Zeravani (militaire politie) in het gebruik van zware wapens en antitankwapens. Dat gebeurde samen met militaire partners uit Groot-Brittannië, Italië en Noorwegen.

Chinook boven Malinees landschap.

Een Nederlandse Chinook vliegt richting Kidal (december 2015).

Lopende operaties buitenland:

  • Beschermd door een Apache-gevechtshelikopter heeft een Chinook-transporthelikopter Nederlandse militairen in het Malinese Kidal bevoorraad. De heli’s vervoerden ook troepen voor de Special Operations Land and Task Group en ondersteunden de eenheid in de noordelijke regio.
  • Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega's van krijgsmacht en politie hoe zij het best hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noord. Voor dezelfde missie werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kabul.
  • Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team. Het bestaat uit medewerkers van marechaussee, landmacht, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
  • Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het ondersteunen van het bestuurlijk apparaat, de politie, justitie en douane.
  • Zr. Ms. Tromp is onderweg naar de Hoorn van Afrika voor antipiraterijmissie Atalanta van de EU.
  • In Somalië waren verschillende aanslagen, ook op plaatsen waar Nederlandse militairen zijn ingezet. Niemand van hen raakte gewond.  

Lopende operaties/acties binnenland:

  • De landmacht ondersteunde de Koninklijke Marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 30 explosieven onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Defensie ondersteunde de politie bij het doorzoeken van verschillende panden in de omgeving van Rotterdam en hielp zo bij een strafrechtelijk onderzoek.