Voormalig minister van Defensie Piet de Jong overleden

Vandaag is in besloten kring afscheid genomen van oud-minister-president en voormalig minister van Defensie Petrus Josef Sietse (Piet) de Jong. De KVP/CDA-politicus overleed woensdag. Piet de Jong werd 101 jaar.

Voormalig minister van Defensie Piet de Jong.

Voormalig minister van Defensie Piet de Jong (juli 2013).

Voorafgaande aan zijn premierschap was De Jong in de periode 1963 – 1967 minister van Defensie. Vooruitstrevend als hij was zorgde hij ervoor dat Defensie zich specialiseerde in het uitvoeren van specifieke NAVO taken. Daarnaast heeft De Jong tijdens zijn periode als minister van Defensie de dienstplicht verkort.

Politieke carrière

Daarvoor was hij staatssecretaris van Defensie en diende hij bij de Koninklijke Marine. Daar begon de oud-bewindsman in 1931 zijn carrière als adelborst. Na zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine ging hij werken bij de Onderzeedienst.

Zijn militaire achtergrond kwam De Jong goed van pas in zijn verdere politieke carrière. Als premier in de jaren 1967 – 1971 selecteerde hij de leden van zijn kabinet onder meer met de vraag: “Zou ik deze persoon als collega aan boord van een onderzeeboot willen hebben?”

Wat de huidige premier Mark Rutte betreft is De Jong altijd een marineofficier gebleven. "Het aantal marinemetaforen is echt ontelbaar”, zei Rutte vorige jaar, op de 100e verjaardag van zijn voorganger. Zo vroeg De Jong een keer in de Tweede Kamer of hij eerst de periscoop wat lager mocht zetten, voordat hij het woord nam via een veel te hoog staande microfoon.

Distinguished Service Cross

De oud-regeringsleider is 2 keer gedecoreerd met het Bronzen Kruis. De eerste was voor zijn succesvolle overtocht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk van de in aanbouw zijnde onderzeeboot O-24 in mei 1940. Het tweede Bronzen Kruis kreeg De Jong in 1943 voor zijn operationele verdiensten tijdens de oorlog aan boord van diezelfde onderzeeboot. Ook is De Jong onderscheiden met het Distinguished Service Cross, een Britse dapperheidsonderscheiding voor marinepersoneel.

Piet de Jong heeft al die jaren een nauwe band onderhouden met Defensie en de marine in het bijzonder. Bij belangrijke herdenkingen en evenementen was hij aanwezig en toonde hij altijd grote interesse in het personeel en de organisatie.  Bij het ministerie van Defensie wordt De Jong zeker niet vergeten. De perszaal in het departement is bovendien naar hem vernoemd.