Van Amstel terug van missie Middellandse Zee

Het multipurpose-fregat Zr. Ms. Van Amstel is vanmorgen teruggekeerd na 4 maanden inzet in de Egeïsche Zee en Middellandse Zee. Het was, zoals plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer zei, een missie die 'ongetwijfeld veel impact' op de opvarenden had. De Van Amstel bracht 1.024 migranten in veiligheid en legde voor Frontex 6.256 zeemijlen (11.586 km) af.

Bauer roemde de creativiteit van de bemanning. Een matroos stelde voor een commerciële drone te kopen om de bootjes op zee te verkennen. "Zodat u van tevoren wist wat u daarop zou aantreffen." Ook memoreerde Bauer een geboorte op de Van Amstel. "Op de dag dat er een Eritrese vrouw aan boord van het schip moest bevallen, heeft 1 van uw collega’s contact gezocht met zijn partner thuis die vroedvrouw is. Zij heeft via whatsapp het medische team stap voor stap door de bevalling geholpen." Het kindje kreeg de naam 'Gelila', wat volgens haar Eritrese moeder 'van de oceaan' betekent.

Bemanning schip luistert naar spreker.

Vice-admiraal Bauer spreekt de bemanning van de Van Amstel toe.

Maaltijden

Hij complimenteerde de hele bemanning, in het bijzonder de logistieke dienst, die dag en nacht doorwerkte. Niet alleen om het schip en de bemanning van van alles te voorzien, maar ook de meer dan 1.000 migranten. "Want al die mensen hadden immers ook eten nodig. 3 keer per dag. Dat betekent dus dat u in plaats van 170 opeens 650 maaltijden moest bereiden. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als je keihard doorwerkt."

Losrukken

Voor migranten eenmaal aan boord waren, speelden zich soms heel wat nare taferelen op zee af, realiseert Bauer. "Het doet wat met je, als je de eerste persoon van een boot letterlijk los moet rukken uit de menigte, omdat iedereen zo in elkaar gedrukt zit", aldus Bauer. "Hoe benauwend moet die reis zijn geweest? Hoe kun je in hemelsnaam eten, drinken, je behoefte doen? Het doet wat met je als je zoveel kinderen aan boord haalt, die zonder ouders blijken te reizen."