Duitse commando’s trainen maritieme skills in Den Helder

Het enteren van andere schepen, duiken en het optreden met helikopters en snelle rubberboten. Die maritieme vaardigheden beoefenden zo’n 190 Duitse commando’s van de Kommando Spezialkräfte (KSK) de afgelopen 2 weken in Den Helder. Logistiek ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman diende als uitvalsbasis.

Een Duitse CH-53-transporthelikopter landt op het helidek van de Karel Doorman.

Een Duitse CH-53-transporthelikopter van de Duitse special forces-eenheid KSK landt op het helidek van de Karel Doorman.

Zr. Ms. Karel Doorman

De Karel Doorman fungeerde niet alleen als commandoplatform. Het schip was daarnaast uitvalsbasis voor Duitse CH-53 helikopters die opereerden vanaf Maritiem Vliegkamp de Kooy en diverse schepen. De Karel Doorman ligt momenteel aan de kade in Den Helder.

3 Duitse commando's aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman.

Duitse commando's voeren een oefening uit aan boord van het Joint logistic Support Ship Zr. Ms. Karel Doorman.

Samenwerking

Eerder dit jaar legden de Defensieministers van beide landen schriftelijk vast nauwer te gaan samenwerken. Met het beschikbaar stellen van Zr. Ms. Karel Doorman geven de Duitse en de Doormanbemanning hier invulling aan.

Ook een in februari getekende overeenkomst tussen de landen werd met de inzet van de Karel Doorman werkelijkheid. De ministers kwamen overeen dat Duitsland medegebruiker wordt van het logistiek ondersteuningsschip.

Duitse commando's krijgen instructie over een oefening.

Duitse commando's krijgen instructie over een oefening.

Seebataillon

Een ander aspect van die maritieme samenwerking is de integratie van het Seebataillon in de Koninklijke Marine. Militairen van die eenheid oefenden inmiddels al diverse keren met de Defensie Duikgroep.