Geen brug te ver voor mariniers tijdens amfibische taak

Pantserhouwitsers, Zr. Ms. Rotterdam, Zr. Ms. Johan de Witt, Fennek-verkenningsvoertuigen, Cougar-transporthelikopters, een C-130 Hercules, landingsvaartuigen en ongeveer 2.000 Nederlandse militairen van landmacht, luchtmacht en marine. Het is een greep uit de Nederlandse ingrediënten in Cold Response. Aan deze 19 februari begonnen internationale oefening, op verschillende plaatsen in Noorwegen, nemen in totaal zo’n 15.000 militairen deel uit 14 landen.

Militairen in Noorwegen tijdens oefening Cold Response.

Militairen in Noorwegen tijdens oefening Cold Response.

Helikopters boven een besneeuwd landschap.

Helikopters brengen mariniers naar de bruggen nabij Namsos.

Amfibische oorlogvoering, oftewel strijd op de grens van land en water, vormt een van de prioriteiten van de Amerikaanse, Britse en Nederlandse zeemacht. Niet verrassend is het dan ook dat er op een dag stippen verschijnen tussen de fjorden voor de Noorse kust. Naarmate die het land naderen, wordt duidelijk dat het  de amfibische transportschepen Zr. Ms. Johan de Witt, Zr. Ms. Rotterdam en de Amerikaanse USS Fort McHenry betreft. Afgelopen week spugen ze ineens kleine vaartuigen uit, bemand door Amerikaanse, Britse en Nederlandse mariniers. Ook verschillende helikopters, gevuld met zeesoldaten, stijgen van de oorlogsbodems op.

Vijandelijke tegenstand

Zowel vanuit de lucht als vanaf het water gaan vervolgens zo’n 350 mariniers met onder meer mortieren aan land. Hun doel: oprukken naar het nabijgelegen Namsos om daar 2 strategisch belangrijke bruggen veilig te stellen zodat grondtroepen kunnen doorstoten. Er is wel sprake van enige vijandelijke tegenstand, maar de mariniers  blijven die met behulp van luchtsteun van 4 Noorse F-16’s de baas en verdrijven de tegenstander. Daarmee is de opdracht van de amfibische taakgroep van afgelopen week geslaagd. Terwijl de mariniers zich terugtrekken op de schepen, bezetten NAVO-partners de bruggen, totdat de grondtroepen zich aandienen om de fictieve provincie Highland te bevrijden.

Complexe oefening

Deze amfibische operatie is niet alleen voor de mariniers een goede training in optreden onder strenge klimatologische omstandigheden. Ook voor de Netherlands Maritime Battle Staff is het complexe scenario een flinke uitdaging. “De moeilijkheidsgraad zit hem met name in het tegelijkertijd aansturen van meerdere eenheden op het water, aan land en in de lucht,” vertelt commandant amfibische taakgroep commandeur Rob Kramer. “Met zo’n 1.500 militairen opereren we momenteel in het hoogste geweldsspectrum onder de meest extreme winterse omstandigheden. Een oefening als deze houdt ons scherp. Daarbij kunnen we hier optimaal de internationale samenwerking trainen.”

‘Kom niet aan ons territorium’

Van de 14 deelnemende landen aan Cold Response had Nederland de leiding op de grens van water en land. Een belangrijke oefening aangezien de Koninklijke Marine dit jaar de amfibische taakgroep levert aan de snelle reactiemacht van de NAVO. “Binnen die reactiemacht staan diverse landen gereed om te hulp te schieten wanneer 1 van de NAVO-landen wordt aangevallen,” legt Kramer uit. “Binnen de NAVO heerst een sterk verbond: kom niet aan ons territorium.”

Eind deze week volgt ook een kijkje bij de inzet van de landmacht, elders in Noorwegen.