Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s, actief in de strijd tegen ISIS in het Midden-Oosten, vlogen 3 missies. Daarbij werden een hoofdkwartier en opslagplaatsen van ISIS bestookt. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 9 tot en met 15 november.

Archieffoto: Een Nederlandse F-16 keert terug na een actie boven Irak.

Archieffoto: Een Nederlandse F-16 keert terug na een actie boven Irak.

In Erbil in Noord-Irak begon een nieuwe lichting Peshmerga-strijders aan de Infanterie Basiscursus. In Bagdad gingen de Iraakse cursisten verder met de verschillende commando-opleidingen.

Bouwvakkers treffen voorbereidingen voor de bouw van het pand.

Bouwvakkers treffen voorbereidingen voor de bouw van het pand in Bagdad.

In de Iraakse hoofdstad werd de eerste paal in de grond geslagen van het te bouwen medisch lesgebouw op de militaire academie in Bagdad. Naar verwachting is het onderkomen eind december gereed. De bouw van de leslokalen maakt deel uit van de hulp die Nederland biedt aan de Iraakse overheid. Daarnaast komt er in het gebouw ook een medisch skills lab. Geslaagden van de commando-opleiding krijgen een individuele EHBO-uitrusting.

Afghanistan

In Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan bezochten Nederlandse trainers hun Afghaanse collega's. Zij adviseren de Afghanen over de inrichting van hun werkzaamheden. Dat doen zij in het kader van de NAVO-missie Resolute Support. Zij werden ondersteund door Nederlandse bewakingstroepen en een medische afvoergroep.

Mali

De inlichtingencompagnie in Gao voerde verschillende patrouilles uit. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van het onbemande vliegtuigje ScanEagle. De Special Operations Land Task Group voerde een meerdaagse patrouille uit in de omgeving van Kidal. Ook Apache- en Chinook-helikopters voerden verkenningsvluchten uit in de omgeving van Gao.

Het onbemande verkenningsvliegtuig ScanEagle maakte zijn 1000 e vlieguur boven Mali. Het vliegt sinds het begin van de missie en verzamelt ongezien videobeelden voor de inlichtingencompagnie. Analisten verwerken de videobeelden in inlichtingenrapportages.

Het helikopterdetachement begeleidde diverse konvooien van de Verenigde Naties.

MV Kestrel zet een vislokboei uit.

MV Kestrel zet een vislokboei uit voor de Somalische kust.

Antipiraterij

Het Oceangoing Patrol Vessel Zr. Ms. Groningen, actief voor de EU-antipiraterijmissie Atalanta, patrouilleerde voor de oostkust van Somalië.

De Somalische minister van Visserij Mohamed Mukhtar Ibrahim en zijn plaatsvervanger bezochten de Groningen. In hun bijzijn werd een van de grote gele boeien vanaf het schip MV Kestrel met een bijbehorend betonnen anker overboord gezet. Deze drijvende constructies worden al duizenden jaren gebruikt om vissen te lokken. Er zijn een aantal boeien uitgezet voor de Somalische kust, bedoeld om Somaliërs beter van visserij te laten rondkomen.

Diverse beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen om ze te beveiligen tegen mogelijke aanvallen van piraten voor de Hoorn van Afrika.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Defensie hielp bij de opvang van asielzoekers. Met assistentie van land- en luchtmachtpersoneel was de marechaussee zichtbaar aanwezig in het Nederlands grensgebied voor het Mobiel Toezicht Veiligheid.

Gespecialiseerde militairen van de Koninklijke Landmacht, zogenoemde Advanced Search Teams, ondersteunden de politie bij 2 strafrechtelijke onderzoeken. In de omgeving van Den Haag en Siddeburen werd een aantal panden doorzocht.

Zr. Ms. Van Amstel begeleidt het Russische schip van de Sliva-klasse.

Zr. Ms. Van Amstel begeleidt het Russische schip van de Sliva-klasse.

Zr. Ms. Van Amstel begeleidde een Russisch vlootverband door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ), bestaande uit een Kilo-klasse onderzeeboot en een Sliva-klasse ondersteuningsschip. Beide schepen waren onderweg van de Baltische Zee naar het zuiden en passeerden Nederland.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het ruimen van explosieven, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. 3 keer betrof het een geïmproviseerd explosief.