Van Amstel en Tromp begeleidden Russische schepen

Zr. Ms. Van Amstel heeft de afgelopen dagen een Russisch vlootverband begeleid door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ).

onderzeeboot, helikopter en fregat op zee

Zr. Ms. Van Amstel volgt de Russische onderzeeboot op gepaste afstand.

Het vlootverband bestond uit een Kilo-klasse onderzeeboot en een Sliva-klasse ondersteuningsschip. Beide schepen waren onderweg van de Baltische Zee naar het zuiden en passeerden Nederland.

sleepboot en fregat op zee

De Russische sleepboot met op de achtergrond de Van Amstel.

Tromp

De Van Amstel pikte de Russische marineschepen afgelopen woensdag nabij Denemarken op. In de EEZ is vrijheid van navigatie en Zr. Ms. Van Amstel begeleidde het Russisch vlootverband daarom op een gepaste afstand, maar wel duidelijk waarneembaar. Zo toont de marine dat ze waakzaam is. Zr. Ms. Van Amstel werd bij haar taakuitvoering geholpen door een NH90 die opereerde vanaf Zr. Ms. Tromp. Dat luchtverdedigings- en commandofregat was onderweg van Lissabon naar thuishaven Den Helder na deelname aan Trident Juncture, een van de grootste NAVO oefeningen van de afgelopen 10 jaar.

Aan de zuidgrens van de EEZ is vanmorgen het escorte overgegeven aan het Engelse schip HMS Tyne.

Inzet

De Koninklijke Marine heeft 24/7 een schip beschikbaar dat bij bijzondere gebeurtenissen of calamiteiten op zee kan uitvaren.