Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse inlichtingencompagnie voerde patrouilles uit in de omgeving van Gao in Mali. Chinook-transporthelikopters vlogen de militairen naar hun bestemming. Apache-gevechtshelikopters beschermden de toestellen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 2 tot en met 9 november 2015.

Archieffoto: Nederlndse eenheden in Mali worden per Chinook bevoorraad.

Archieffoto: Nederlndse eenheden in Mali worden per Chinook bevoorraad.

De Special Operations Land Task Group patrouilleerde diverse dagen in de omgeving van Gao. De patrouille is afgerond.

Afghanistan

Voor Operatie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif Afghaanse collega’s over hun werkzaamheden. Nederlandse beveiligers en een medische afvoergroep stonden klaar om hun collega's te hulp te schieten als dat nodig mocht zijn.

Antipiraterij

Zr. Ms. Groningen patrouilleerde voor de Somalische kust. De NH90-boordhelikopter voerde verschillende verkenningsvluchten uit.

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPDs), voeren aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen om deze te beveiligen tegen mogelijke aanvallen van piraten voor de Hoorn van Afrika

Nederlandse instructeurs geven les aan Peshmerga-strijders.

Nederlandse instructeurs geven les aan Peshmerga-strijders.

Irak

Nederlandse F-16's in het Midden-Oosten hebben wapens ingezet tegen vuurposities en een verzamelplaats van ISIS.

In de omgeving van Erbil is de Infanterie Basis Cursus die op 4 oktober begon, beëindigd. Meer dan 700 Peshmerga-militairen ontvingen het certificaat.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Explosieven

Explosievenruimers van Defensie kwamen meer dan 30 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het ging daarbij 3 keer om een geïmproviseerd explosief.

Asielzoekers

Defensie hielp bij de opvang van asielzoekers. Met assistentie van land- en luchtmachtpersoneel was de marechaussee zichtbaar aanwezig in het Nederlands grensgebied voor het Mobiel Toezicht Veiligheid.

De RHIB van de Friesland bij de onderschepte go-fast.

De RHIB van de Friesland bij de onderschepte go-fast.

Drugsvangst

Zr. Ms. Friesland heeft afgelopen week 315 kilo cocaïne onderschept voor de kust van de Dominicaanse Republiek.

Ondersteuning

Defensie hielp de politie op verschillende plaatsen in Nederland diverse keren bij het doorzoeken van panden. In de omgeving van Rotterdam is ondersteuning verleend door Defensieduikers.