Tweede drugsvangst marineschip in 10 dagen

Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft afgelopen week een snelle motorboot met 315 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde op 60 mijl ten zuiden van de Dominicaanse Republiek. Het was de tweede drugsvangst van de marine in 10 dagen.

Het Amerikaanse kustwachtteam in een Nederlandse FRISC-motorboot bij de onderschepte smokkelboot.

Het Amerikaanse kustwachtteam in een Nederlandse FRISC-motorboot bij de onderschepte smokkelboot.

De onderschepping gebeurde met hulp van een Amerikaanse kustwachthelikopter, op het marineschip gestationeerd. De helikopter ontdekte de zogenoemde go-fast tijdens een routinepatrouille. De drugssmokkelaars sloegen op de vlucht en stopten zelfs niet na het lossen van waarschuwingsschoten. Uiteindelijk bracht een voltreffer in een van de buitenboordmotoren uitkomst.

9 pakketten

Het Law Enforcement and Detachment Team van de Amerikaanse Kustwacht ontdekte in de smokkelboot 9 pakketten coke met een totaalgewicht van 315 kilo. Dit team is ook op de Friesland gestationeerd. De 2 verdachten en de drugs zijn aan boord genomen en overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Stationsschip

De vorige drugsvangst van Zr. Ms. Friesland was slechts 10 dagen geleden. Toen werd een go-fast gepakt met een lading van 440 kilo cocaïne, ten noorden van Colombia. Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland is sinds eind september als stationsschip gestationeerd in het Caribisch gebied. Het voert daar 4 maanden onder meer antidrugsoperaties en kustwachttaken uit.