De Zeven Provinciën schrijft geschiedenis

Het is Zr. Ms. De Zeven Provinciën gelukt. Een vijandelijke raket volgen die met 7.000 kilometer per uur door de ruimte vliegt. En gelijktijdig een vlootverband beschermen tegen anti-scheepsraketten. Een wereldprimeur tijdens de At Sea Demonstration (ASD) afgelopen week voor de kust van Schotland.

Zr. Ms. De Zeven Provinciën.

Zr. Ms. De Zeven Provinciën met de zwarte Smart-L radar.

De hoofdrol in de ASD was weggelegd voor Zr. Ms. De Zeven Provinciën. Het schip had namelijk een interim-versie aan boord van de hypermoderne SMART-L Extended Long Range radar. Die moet tegen het eind van dit decennium op de Luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF’s) komen. Door deze modificatie op de huidige SMART-L kan het systeem doelen tot 1.500 kilometer opsporen.

Zo lukte het ook de Terrier-Orion ballistische raket die vanaf het Schotse eiland Benbecula werd gelanceerd tot in de ruimte te volgen. Die informatie verstuurde het LCF naar de Amerikaanse USS Ross. Dat schip onderschepte het projectiel met een Standard Missile 3 (SM-3). Dit gebeurde voor het eerst in Europese wateren.

Wereldprimeur

Tijdens de At Sea Demonstration behield het LCF zijn luchtverdedigingscapaciteit. Het beschermde ook de 10 schepen van het eskader, op zo’n 10 kilometer van elkaar, tegen inkomende anti-scheepsraketten. Dit deed de De Zeven Provinciën met SM-2 en Evolved Sea Sparrow Missiles. Een wereldprimeur.

Het afvuren van een raket.

Vanaf het Schotse eiland Benbecula wordt een Terrier-Orion ballistische raket afgevuurd.

At Sea Demonstration

Tijdens de ASD testten 8 landen de NAVO Integrated Air and Missile Defense capaciteit. Met andere woorden: gezamenlijk een gebied verdedigen tegen ballistische raketten en andere luchtdreiging. Dit past in een breder NAVO-plan om de bescherming tegen ballistische raketten te verbeteren.

Eskadercommandant commandeur Frank Sijtsma noemt het ‘een grandioos succes’. “We hebben ons hier jaren op voorbereid en de De Zeven Provinciën heeft zijn taak perfect uitgevoerd.”

2 keer kwam het Nederlandse fregat succesvol in actie. De andere schepen uit het verband boekten echter ook grote successen. Zo schoot de Spaanse SPS Almirante Juan de Borbón voor het eerst in 5 jaar een ESSM en vuurde de Canadese HMCS Montréal zijn raketten. Vandaag schiet de Italiaanse ITS Andrea Doria een Astar-30. Daarmee is de ASD afgelopen.