Marine lanceert raketten

Nederlandse fregatten hebben voor de Noorse kust meerdere raketten afgevuurd tijdens de oefenreis Northern Archer. De schepen moesten zich de afgelopen dagen met hand en tand verdedigen tegen dreigingen vanuit de lucht en op het water.

Lancering drone.

Lancering drone.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën en het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speyk oefenden in de metershoge golven volgens het train as you fight-scenario. Hierbij wordt een zo realistisch mogelijke conflictsituatie nagebootst met meerdere aanvallers. De bemanning vuurde met de wapensystemen zoals zij in een echt gevecht ook zouden doen.

Revolutionair

Onbemande drones scheerden door de lucht en fungeerden als tegenstanders. Het schip kon naar eigen inzicht alle wapensystemen gebruiken. “Dit is een zeer moderne manier van oefenen. Alleen Nederland en Canada trainen op deze realistische manier”, zegt commandeur Rob Kramer. “Daarin lopen we echt voorop.”

Commandocentrale op De Zeven Provinciën.

Commandocentrale op De Zeven Provinciën.

Nederlandse belangen beschermen

De complexe oefening vraagt veel van mens en machine, en wordt minstens 1 keer per jaar gehouden. Zo blijft de marine in staat om allerhande gevaren het hoofd te bieden en Nederlandse belangen te beschermen. Kramer: “Dreiging van geweldsescalaties komen in meerdere regio’s in de wereld voor. Grote maritieme conflicten zijn daarbij niet ondenkbaar. Daarom is het belangrijk dat we dit blijven oefenen met onze marineschepen, zodat we altijd inzetbaar zijn in verschillende situaties.”

Analyse

Marine-experts bekijken na afloop nauwkeurig op welke manier de schepen zich verdedigden. Indien nodig worden trainingsmethoden aangepast. Deze informatie wordt ook gedeeld met NAVO-partners die dezelfde wapens gebruiken.

Naar huis

De 2 fregatten zijn weer op weg naar Nederland en arriveren volgende week in marinehaven Den Helder.