Groningen begeleidt Russische marine op Noordzee

Patrouilleschip Zr. Ms. Groningen heeft vandaag op de Noordzee 2 Russische marineschepen begeleid. Het waren de Viceadmiral Kulakov, een torpedobootjager van de Udaloy-klasse en de Vikr, een ondersteuningsvaartuig van de Sliva-klasse. Ze passeerden Nederland op weg van de Middellandse Zee naar hun thuishaven.

De Viceadmiral Kulakov gezien vanaf de Groningen.

De Viceadmiral Kulakov, een torpedobootjager van de Udaloy-klasse, gezien vanaf de Groningen, met daarboven het vliegtuig van de Kustwacht.

De Groningen nam de begeleiding over van de Britse HMS Portland, een Belgische helikopter en het Belgische Maritiem Informatie Kruispunt.

Andere NAVO-landen

Vanochtend nam de Groningen de begeleiding van het Engelse fregat over, toen de Russische schepen de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) binnenvoeren. Een vliegtuig van de Kustwacht Nederland hield vanuit de lucht een oogje in het zeil tijdens haar reguliere patrouille. Schepen hebben geen toestemming nodig om door de EEZ te varen.

De Russische schepen varen nu in het noordelijke deel van de Noordzee. Andere NAVO-partners als Duitsland en Denemarken nemen de observatie over.

De Koninklijke Marine heeft 24 uur per dag en 7 dagen per week een van haar grote en een van haar kleinere eenheden gereed om dergelijke taken op de Noordzee uit te voeren.