Karel Doorman met 1000 ton hulpgoederen naar ebolaregio

Beschermende kleding, bedden, generatoren, veldtoiletten, rubber handschoenen, verbandmiddelen, mobiele laboratoria, veldhospitalen, bijna 120 voertuigen, waaronder ambulances. Het is een greep uit de meer dan 1000 ton aan hulpgoederen die Defensie met de Karel Doorman naar West-Afrika brengt voor de bestrijding van ebola. Het Joint logistic Support Ship is zojuist vertrokken.

Karel Doornman hulpgoederen

Hulpgoederen worden op de Karel Doorman geladen.

De goederen zijn beschikbaar gesteld door de Nederlandse staat, EU-lidstaten, NGO’s en hulporganisaties. Onderweg worden er nog 55 voertuigen en ongeveer 100 ton extra goederen opgehaald in het Engelse Southampton. Het bijna 205 meter lange schip is dan maximaal beladen.

Quarantainetraining

De vaste bemanning van de Karel Doorman telt bijna 140 militairen. Voor deze missie ‘Humanitaire noodhulp ebolabestrijding’ genoemd, gaat wel extra personeel mee onder wie 9 landmachtverpleegkundigen met quarantainetraining, een medisch team van de landmacht, een scheepsarts en een tandarts.

Hulpgoederen Karel Doorman

Mariniers gaan mee voor onder meer het ontladen van materieel.

Voor hulpverleners

Afgelopen 2 dagen voerde het schip nog enkele beproevingen uit. Daarna werd het beladen. Naar verwachting arriveert de Karel Doorman rond 20 november in de door ebola getroffen regio. Het schip neemt in de Golf van Guinee transporttaken voor zijn rekening en levert mogelijk logistieke ondersteuning voor hulpverleners uit Europese landen, die zich inzetten om ebola uit te bannen. De Karel Doorman komt over 3 maanden terug.

Enorme meerwaarde

Er is in de wereld geen schip zoals de voor de marine bestemde Karel Doorman. "Ik wens de bemanning een succesvolle missie en een gezonde terugkeer", aldus minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

De Karel Doorman is nog niet officieel in dienst gesteld, maar wel gedoopt. Dat deed Hennis 8 maart in Vlissingen. Volgens de mythe blijft het schip daardoor eindeloze rampspoed bespaart. Na de overdracht aan de marine krijgt de Karel Doorman Zr. Ms. voor zijn naam.

Lees ook de artikelen over de Karel Doorman in de Defensiekrant.