Patrouilleschip Groningen terug uit de West

Zr. Ms. Groningen is weer terug in Nederland. Het patrouilleschip was de afgelopen 4 maanden stationsschip in het Caribisch Gebied. De komende tijd ligt het schip voor onderhoud in Vlissingen.

“Vlissingen is een tweede thuishaven voor ons, maar het begint toch te kriebelen. Iedereen wil graag naar huis naar zijn familie', vertelt kapitein-luitenant-ter-zee Walter Hansen, commandant van het marineschip. De bemanning werd opgewacht door vele familieleden.

Tijdens haar periode in de Caraïben was de Groningen inzetbaar voor uiteenlopende taken: kustwachttaken, rampenbestrijding, piraterijbestrijding en antidrugsoperaties. Begin juni onderschepte het schip een smokkelboot net buiten de kustwateren van Panama. De bemanning van de Groningen wist een aantal pakketten uit het water te vissen nadat smokkelaars die in zee gedumpt hadden. Zo voorkwam de Groningen de smokkel van zo’n 300 kilo cocaïne. De smokkelaars werden gearresteerd en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Oefenprogramma

Op weg naar het Caribisch Gebied beoefende Zr. Ms. Groningen haar taken. In Lissabon oefende de bemanning in een Europees samenwerkingsverband (MAOC-N) het bestrijden van drugstransporten. Het marineschip zette vervolgens koers naar Kaapverdië. Daar trainden de Nederlandse militairen de lokale kustwacht in het signaleren van eventuele smokkelaars. Op ‘Highway 10’, de kortste vaarroute van Zuid-Amerika naar Afrika, fungeerde de Groningen als ogen en oren voor MAOC-N.

Wereldwijd inzetbaar

Zr. Ms. Groningen is een van de 4 flexibel inzetbare Oceangoing Patrol Vessels uit de Holland-klasse van de marine. Het 108 meter lange schip en haar 50 bemanningsleden zijn wereldwijd inzetbaar voor de bewaking van kustwateren. Met een snelle motorboot (FRISC) aan boord zijn piraten en drugssmokkelaars vlug te onderscheppen.

Hoort bij